CHLEB OLIWKOWY
wg J. Hamelmana
ZACZYN PŁYNNY
30 g aktywnego zakwasu dzień wcześniej odkarmionego (użyłam żytniego)
150 g maki pszennej (użyłam typu 650)
180 g wody
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem i odstawić na kuchenny blat na 12-16 godzin
CIASTO
360 g płynnego zaczynu (czyli cały zaczyn)
340 g lekko ciepłej wody
90 g mąki pełnoziarnistej
630 g mąki pszennej (użyłam typu 650)
2 łyżeczki soli
130 g oliwek (odcedzonych i osuszonych)
1/2 łyżeczki suchych drożdży
Wszystkie składniki ciasta oprócz oliwek umieścić w misce. Przy pomocy miksera przez 3 minuty wyrabiać ciasto zaczynając od biegu pierwszego, następnie przełączyć na drugi bieg i wyrabiać przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodać pokrojone i osuszone oliwki i wyrobić do połączenia się ich z ciastem. Następnie miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2 1/2 godziny, w międzyczasie odgazowując je dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części z których uformować bochenki i umieścić je w koszykach wysypanych mąką lub misce wyłożonej ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na blat na 2-3 godziny lub do lodówki na 12-18 godzin.
Piekarnik razem z blachą lub kamieniem nagrzać na 250 stopni C. Wyrośnięte bochenki przekładać na rozgrzaną blachę i piec przez 15 minut z parą, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 220 stopni i piec bez pary jeszcze 15-20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!
A piekłam razem z :
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl
Ania http://bajkorada.blogspot.com/
Ania http://jswm.blogspot.com/
Ania www.krzywakromeczka.blogspot.com
Anita http://atinabc.blox.pl/html
Anna http://ankawell.blogspot.com/
Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka http://www.smakowekubki.com/
Chantel http://przykubkukawy.blox.pl
Dorota http://ugotujmyto.pl/
Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/
Ela J-ak http://sobotaprzygarzch.blogspot.com/
Ewelina http://table-table.blogspot.com
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
Olga http://waniliowachmurka.com
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata http://forksncanvas.blogspot.com/
Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/
jaki wspaniały kolor!!! fajnie że dołączyłaś do nas:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepiękne bochenki
OdpowiedzUsuńCudowne bochenki, piękne fotografie! Chciałoby się gwizdnąć taki bochenek przez monitor :) Ciesze się, ze pieklas z nami, do następnego :)
OdpowiedzUsuńWow , Twoj chleb wymiata ! Pieknie sie prezentuje !
OdpowiedzUsuńJeśli to Twój pierwszy chleb na zakwasie to masz talent!:)
OdpowiedzUsuńProfesjonalne bochenki! nie wyglądają na dziewicze:) Zdjęcia jak zwykle piękne!
OdpowiedzUsuńAle idealne.... mi do szczęścia brakuje tylko koszyczków ;)
OdpowiedzUsuńPiekne chlebusie! I piekne zdjecia. Jestem pod wrazeniem :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne pieczenie :)
Pierwszy raz... i cudny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie !
i kolor i kształt perfekcyjny , piękne bochny
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie
Tyle chlebów oliwkowych dzisiaj a każdy jest inny i każdy zaskakuje swoją perfekcją!: )
OdpowiedzUsuńNo przecudowny wyszedł! narobiłaś mi ochoty na pieczenie chleba!!! kurde a zakwasu brak:)ale zrobię, zrobię spoko!
OdpowiedzUsuńGosiku, jak chcesz to Ci dostarczę jak sie będziemy widziały :)
UsuńPerfekcyjnie piękne te Twoje bochenki !!! Zdradź mi jak to zrobiłaś ?!
OdpowiedzUsuńMiło mi było piec z Wami, mam nadzieję, że nie ostatni raz :-)
Aniu wyrastały w wiklinowych koszykach :)
Usuńpiękne to zdjęcie ;)
OdpowiedzUsuńSianeczko - chleb prześliczny, a zdjęcia.... jakie:)
OdpowiedzUsuńKochana chciałabym, żeby mój pierwszy chleb na zakwasie tak wyglądał:) .... jest cudny, a zdjęcia urzekają:).
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie:) pozdrawiam
Brawo! Jak na pierwszy chleb na zakwasie to wyszedl Ci wspaniale - brawo!,
OdpowiedzUsuńdziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.
Do następnego pieczenia :)
Przepiękne zdjęcia i przepiękne chleby:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńPiękne chleby, wyrośnięte i apetyczne, pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuńno to powiem Ci że jak na drugi raz to chlebki wyszły Ci perfekcyjnie :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńChleby wyglądają przepięknie! Brawo :))
OdpowiedzUsuńBrawo! Chleby cudne! Oliwki bardzo zachęcająco wyzierają tu i ówdzie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólnie spędzony czas.
Doskonałe bochenki!
OdpowiedzUsuńDodatek oliwek jeszcze je upiększa.
Dziekuję Aniu,ze byłaś w naszej wrześniowej piekarni.
Doskonałe bochenki!
OdpowiedzUsuńDodatek oliwek jeszcze je upiększa.
Dziekuję Aniu,ze byłaś w naszej wrześniowej piekarni.
Doskonałe! Idealne pierwsze wypieki! Dziękuję za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny!:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie było się razem spotkać w kuchni :)
Olga
Choć bardzo dobrze znam ten chlebek i często go piekłam to szkoda, że nie udało mi się upiec z Wami(((, Twój chlebek wyszedł idealny.
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle - przepięknie :) Fajnie, że spotkałyśmy się przy tym przepisie, dziękuję za te pachnące chlebem chwile.
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że się nie poddałaś! są piękne!
OdpowiedzUsuńPiękne chleby! cudnie Ci się upiekły! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńabsolutnie cudowne bochenki!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
Pyszny i pachnący. Też piekłam. Pozdrawiam. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne bochenki!
OdpowiedzUsuńTo było bardzo smaczne spotkanie:)
Dziękuję!
Już dla samej skórki bym go zjadła! Nie mówiąc o reszcie :-)
OdpowiedzUsuńChleb jak z żurnala :)
OdpowiedzUsuńCudowny chleb :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam smaka na bagietki z oliwkami i tym podobne wytworki, domowy chleb musi być jeszcze smaczniejszy niż kupiony.. !
OdpowiedzUsuń