piątek, 4 października 2013

CHLEB OLIWKOWY.

I jest mój pierwszy wypiek na zakwasie, a w właściwie drugi. Bo przy pierwszym podejściu nie wyszedł. Ale za drugim razem dzięki radom dziewczyn udał się i to wyśmienicie. Warto się było za niego zabrać, zwłaszcza że zapędy miałam już dawno, ale jakoś mobilizacji brakowało. Więc gdy nadarzyła się okazja do wzięcia udziału we wspólnym pieczeniu od razu się zdecydowałam. Bo chleb smakuje lepiej, zwłaszcza gdy go się piecze w takim towarzystwie. Dzięki Dziewczyny za wspólne odpalenie piekarników :)





CHLEB OLIWKOWY
wg J. Hamelmana

ZACZYN PŁYNNY
30 g aktywnego zakwasu dzień wcześniej odkarmionego (użyłam żytniego)
150 g maki pszennej (użyłam typu 650)
180 g wody

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem i odstawić na kuchenny blat na 12-16 godzin


CIASTO
360 g płynnego zaczynu (czyli cały zaczyn)
340 g lekko ciepłej wody

90 g mąki pełnoziarnistej
630 g mąki pszennej (użyłam typu 650)
2 łyżeczki soli
130 g oliwek (odcedzonych i osuszonych)
1/2 łyżeczki suchych drożdży

Wszystkie składniki ciasta oprócz oliwek umieścić w misce. Przy pomocy miksera przez 3 minuty wyrabiać ciasto zaczynając od biegu pierwszego, następnie przełączyć na drugi bieg i wyrabiać przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodać pokrojone i osuszone oliwki i wyrobić do połączenia się ich z ciastem. Następnie miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2 1/2 godziny, w międzyczasie odgazowując je dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części z których uformować bochenki i umieścić je w koszykach wysypanych mąką lub misce wyłożonej ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na blat na 2-3 godziny lub do lodówki na 12-18 godzin.
Piekarnik razem z blachą lub kamieniem nagrzać na 250 stopni C. Wyrośnięte bochenki przekładać na rozgrzaną blachę i piec przez 15 minut z parą, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 220 stopni i piec bez pary jeszcze 15-20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!



A piekłam razem z :

Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl
Ania http://bajkorada.blogspot.com/
Ania http://jswm.blogspot.com/
Ania www.krzywakromeczka.blogspot.com
Anita http://atinabc.blox.pl/html
Anna http://ankawell.blogspot.com/
Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka http://www.smakowekubki.com/
Chantel http://przykubkukawy.blox.pl
Dorota http://ugotujmyto.pl/
Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/
Ela J-ak http://sobotaprzygarzch.blogspot.com/
Ewelina http://table-table.blogspot.com
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
Olga http://waniliowachmurka.com
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata http://forksncanvas.blogspot.com/
Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/

39 komentarzy:

  1. jaki wspaniały kolor!!! fajnie że dołączyłaś do nas:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne bochenki, piękne fotografie! Chciałoby się gwizdnąć taki bochenek przez monitor :) Ciesze się, ze pieklas z nami, do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow , Twoj chleb wymiata ! Pieknie sie prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli to Twój pierwszy chleb na zakwasie to masz talent!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Profesjonalne bochenki! nie wyglądają na dziewicze:) Zdjęcia jak zwykle piękne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale idealne.... mi do szczęścia brakuje tylko koszyczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne chlebusie! I piekne zdjecia. Jestem pod wrazeniem :)

    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz... i cudny chlebek :-)
    Dziękuję za wspólne pieczenie !

    OdpowiedzUsuń
  9. i kolor i kształt perfekcyjny , piękne bochny
    Dziękuje za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Tyle chlebów oliwkowych dzisiaj a każdy jest inny i każdy zaskakuje swoją perfekcją!: )

    OdpowiedzUsuń
  11. No przecudowny wyszedł! narobiłaś mi ochoty na pieczenie chleba!!! kurde a zakwasu brak:)ale zrobię, zrobię spoko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiku, jak chcesz to Ci dostarczę jak sie będziemy widziały :)

      Usuń
  12. Perfekcyjnie piękne te Twoje bochenki !!! Zdradź mi jak to zrobiłaś ?!
    Miło mi było piec z Wami, mam nadzieję, że nie ostatni raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu wyrastały w wiklinowych koszykach :)

      Usuń
  13. Sianeczko - chleb prześliczny, a zdjęcia.... jakie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana chciałabym, żeby mój pierwszy chleb na zakwasie tak wyglądał:) .... jest cudny, a zdjęcia urzekają:).
    dziękuję za wspólne pieczenie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Brawo! Jak na pierwszy chleb na zakwasie to wyszedl Ci wspaniale - brawo!,
    dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.

    Do następnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękne zdjęcia i przepiękne chleby:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne chleby, wyrośnięte i apetyczne, pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  18. no to powiem Ci że jak na drugi raz to chlebki wyszły Ci perfekcyjnie :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Chleby wyglądają przepięknie! Brawo :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Brawo! Chleby cudne! Oliwki bardzo zachęcająco wyzierają tu i ówdzie.
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas.

    OdpowiedzUsuń
  21. Doskonałe bochenki!
    Dodatek oliwek jeszcze je upiększa.
    Dziekuję Aniu,ze byłaś w naszej wrześniowej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  22. Doskonałe bochenki!
    Dodatek oliwek jeszcze je upiększa.
    Dziekuję Aniu,ze byłaś w naszej wrześniowej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  23. Doskonałe! Idealne pierwsze wypieki! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny i pyszny!:)
    Ale fajnie było się razem spotkać w kuchni :)
    Olga

    OdpowiedzUsuń
  25. Choć bardzo dobrze znam ten chlebek i często go piekłam to szkoda, że nie udało mi się upiec z Wami(((, Twój chlebek wyszedł idealny.

    OdpowiedzUsuń
  26. U Ciebie jak zwykle - przepięknie :) Fajnie, że spotkałyśmy się przy tym przepisie, dziękuję za te pachnące chlebem chwile.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak dobrze, że się nie poddałaś! są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękne chleby! cudnie Ci się upiekły! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  29. absolutnie cudowne bochenki!
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszny i pachnący. Też piekłam. Pozdrawiam. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepiękne bochenki!
    To było bardzo smaczne spotkanie:)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  32. Już dla samej skórki bym go zjadła! Nie mówiąc o reszcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ostatnio mam smaka na bagietki z oliwkami i tym podobne wytworki, domowy chleb musi być jeszcze smaczniejszy niż kupiony.. !

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)