wtorek, 8 października 2013

SERNIK Z MARCEPANEM I ŚLIWKAMI.

A dziś zajadając się ostatnim kawałkiem zapraszam na prawdziwie jesienny sernik. Z dużą ilością marcepanu zwieńczony soczystymi śliwkami i oprószony uprażonymi płatkami migdałowy. Czego można chcieć więcej w mglisty, październikowy poniedziałek. 



SERNIK Z MARCEPANEM I ŚLIWKAMI
forma o średnicy 25 cm

150 g płatków owsianych
2 łyżki płynnego miodu
50 g płatków migdałowych 
30 g brązowego cukru
100 g masła
1 kg sera twarogowego na serniki*
300 g marcepanu, można go przygotować z TEGO przepisu
40 g cukru drobnego do wypieków
3 jajka*
około 10 śliwek
brązowy cukier
płatki migdałowe

*składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Piekarnik nagrzać na 160 stopni C. Płatki owsiane rozłożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia i polać je miodem. Blachę z zawartością umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec około 20 minut co jakiś czas przemieszać płatki uważając aby się nie przypaliły. Po 20 minutach na blachę wrzucić płatki migdałowe i piec je około 5 minut, także pilnując aby się nie przypaliły. Zawartość blachy po upieczeniu rozdrobnić ja zrobiłam to przy użyciu malaksera. Rozdrobnione okruchy połączyć razem z roztopionym masłem i cukrem, a następnie masą rozłożyć dno formy wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Na czas przygotowywania masy serowej blachę z dnem umieścić w lodówce.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ser, pokruszony marcepan oraz cukier utrzeć w misce. Do masy sernikowej dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszając nadzienie dokładnie. Gdy wszystko będzie dokładnie wymieszane masę serową przelać na schłodzony spód. Na górze poukładać umyte i przecięte na pół śliwki. Wierzch sernika posypać brązowym cukrem. Sernik piec w kąpieli wodnej (czyli z naczyniem wypełnionym wodą umieszczonym na najniższej półce piekarnika) 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C i piec jeszcze około 80 minut. Przez kilkanaście minut ma stygnąć w piekarniku, potem przełożyć go na blat. Gdy całkowicie ostygnie umieścić go na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
SMACZNEGO!!!




18 komentarzy:

  1. Piękna patera! Sernik oczywiście też apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i wspaniały sernik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnim kawaleczkiem? O zesz Ty, a gdzie kawalek dla mnie???? :)) Taki pyszny sernik a ja mam tylko patrzec? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej kombinacji w serniku jeszcze nie jadłam :) i chyba dużo straciłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście nie przepadam za pieczonymi sernikami, ale Twój... wygląda przesmacznie. I ma to co lubię bardzo: kruchy, zrumieniony spód i śliwki !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczna patera :) A i sernik niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi cudownie smakować, uwielbiam marcepan. I do tego piękna patera; )

    OdpowiedzUsuń
  8. No niczego :) Ja przynajmniej już bym niczego więcej nie chciała :)
    No... Może kubka kawy... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Patera fantastyczna, a serniczek wydaje się być jeszcze lepszy! *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna patera ! a sernik to moje ulubione ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marcepanowy sernik będzie mi się śnił noc całą, tak pięknie go podałaś. Cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wspaniałe, ale ta patera... boska po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  13. It's a very beautiful cake!!
    I'd definitely love to try it :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dołączam do zachwytów nad sernikiem i paterą!
    A gdzie można taką cudną paterę upolować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Korniku :) Paterę można nabyc tu : https://ceramika-design.com.pl/shop/item/266 Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Wygląda niesamowicie pysznie. Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP