poniedziałek, 25 listopada 2013

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY.

Gdy mi źle i gdy szaroburość opanowała prawie cały świat z przyjemnością sięgam po czekoladowe pocieszacze, a ten pocieszacz zdecydowanie plasuje się w pierwszej dziesiątce. Już przy pierwszym kęsie uderza po wszystkich zmysłach. Potrójnie czekoladowa rozkosz która rozgrzewa mą duszę i ciało i chyba nic mi więcej dziś nie potrzeba.
Sernik ten przygotowywałyśmy z dziewczynami w ramach naszych Ezoterycznych Spotkań przy piekarniku i każda z nich przyzna że sernik choć należy do tych "zjadam kawałek i padam" jest rewelacyjny. 
Razem ze mną piekły dziś:
MATKA WARIATKAMONIAPATISONANIA, GRAŻYNAMAGDA oraz EWELINA.

.

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY
przepis z TEJ strony z małymi modyfikacjami
forma o średnicy 20 cm

SPÓD
300 g ciastek wieloziarnistych*
40 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
110 g masła

MASA SEROWA
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
650 g twarogu sernikowego
20 g kakao
150 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 wanilii
5 łyżek likieru pomarańczowego np Cointreau
3 jajka

GANACHE
100 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady

*Można użyć także ciastek czekoladowych, pominąć wtedy w spodzie czekoladę.

Czekoladę na spód rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka drobno pokruszyć, ja robię to przy pomocy malaksera. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Wszystkie składniki spodu wymieszać razem po czym wylepić masą dno oraz boki foremki. Na dnie foremki umieszczając uprzednio papier do pieczenia. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 175 stopni C. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, po czym odstawić do przestygnięcia dodając do niej wcześniej łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. W misce miksera umieścić twaróg sernikowy oraz cukier a następnie wymieszać wszystko dokładnie. Do masy serowej wbijać po kolei jajka w odstępach 30 sekundowych. Na koniec dodać do miski resztę składników, czyli kakao, pastę z wanilii, likier oraz przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i przelać na schłodzony spód. Piec około 75 minut w nagrzanym piekarniku w kąpieli wodnej, u mnie wygląda to tak że na dnie piekarnika umieszczam blachę z gotująca się wodą. Po upieczeniu i przestygnięciu wstawić do lodówki na całą noc. Następnie na koniec zrobić ganache czekoladowe po podgrzaniu w rondlu śmietanki dodać do niej pokruszoną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Całość wylać na górę sernika, gdy zastygnie udekorować truflami czekoladowymi.
SMACZNEGO!!!




23 komentarze:

  1. Aniu, cudnie Twój wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik to jak owoc zakazany, kusisz oj kusisz:-). Zbieram inspiracje sernikowe na święta i ten również do nich dodaję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko jak na święta to zmniejsz ilość czekolady bo jest zabójczo czekoladowy ;)

      Usuń
  4. Muszę go zrobić, bo wydaje mi się że podbiłbym nim serce kilku osób. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda, jak idealny czekoladowy sernik; )

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny:) mm uwielbiam czekoladowe serniki pyyychaD:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bajecznie :) Oj, zjadłabym kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  8. zdecydowanie również jestem za takimi pocieszaczami na niepogodę :)
    wygląda rewelacyjnie, tylko się wkrajać w niego

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecież ja tu zaraz śmiertelnie zejdę!
    Obłędnie piękny i nawet nie próbuję sobie wyobrazić jak smakował!
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafał, smakował powalająco czekoladowo :)

      Usuń
  10. dziękuję za wspólne spotkanie przy czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany! Cóż to za sernik! *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Z takim przepisem i takimi zdjęciami nie ma potrzeby zastanawiać się co lubisz bardziej :) Rezygnacja z jednej z tych rzeczy byłaby wielką stratą!!! :)
    A ten sernik muszę zrobić koniecznie!!!
    Magdzikowe Wypieki
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny! Od tego oglądania zaczęło mi burczeć w brzuchu. Agata

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem początkująca i zastanawiam się jak zrobiona jest ta obwódka na górze? Chodzi mi o ten "pokruszony murek".. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ten pokruszony murek zrobiony jest właśnie z pokruszonego ciasta :) Po upieczeniu okazało się że boki wystają za bardzo i postanowiłam je pokruszyć :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo! Muszę spróbować, bo wygląda przeprzeprzepysznie! :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP