czwartek, 12 grudnia 2013

LUSSEKATTER-SZAFRANOWE BUŁKI.

Już jutro dzień św. Łucji czyli święto światła na które wypieka się w Szwecji te tradycyjne, pyszne bułeczki. Bułeczki są mięciutkie w pięknym szafranowym kolorze z posmakiem kardamonu, czyli w sam raz do zjedzenia razem z kubkiem ciepłego mleka w zimny, grudniowy wieczór.

Tym razem piekłam razem z MIRABELKĄSIAŚKĄMAGGIE oraz GIN.




LUSSEKATTER
przepis z książki "Sandilicious Baking" Signe Johansen
12 sztuk

325 ml mleka
szczypta szafranu
7 g suszonych drożdży
50 g masła
350 g mąki pszennej
150 g mąki razowej
1 łyżeczka mielonego kardamonu
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 roztrzepane jajko
suszone wiśnie
roztrzepane jajko do smarowania

W małym rondelku podgrzać mleko razem z szafranem. Następnie odstawić je do czasu aż zrobi się letnie a następnie dodać do niego suszone drożdże i odczekać aż zaczną pracować. Masło rozpuścić i gdy trochę ostygnie dolać je do mleka. Do miski przesiać mąki dodać do nich kardamon, cukier oraz sól a następnie wszystko wymieszać. Do miski wlać miksturę z drożdżami oraz roztrzepane jajko i ponownie wymieszać. Ciasto wyrabiać przy użyciu miksera lub ręcznie aż zrobi się gładkie. Następnie ciasto przełożyć do miski, przykryć kawałkiem folii spożywczej i umieścić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia swojej objętości na około półtorej godziny. Gdy ciasto będzie wyrośnięte podzielić je na 12 kawałków. Każdy kawałek uformować w rulon po czym zwinąć w kształt widoczny na zdjęciu i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie bułki będą gotowe przykryć blachy folią spożywczą i odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 200 stopni C. Bułki przed wstawieniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem oraz wcisnąć w nie suszone wiśnie. Piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku. Bułki tak jak każde ciasto drożdżowe najlepsze są tego samego dnia.
SMACZNEGO!!!



7 komentarzy:

  1. Piekłam z tego samego przepisu, wyjątkowo pyszne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba je jutro upiekę, bo widzę na kolejnym blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale ! Przecudowne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, chciałabym ich kiedyś spróbować: )

    OdpowiedzUsuń
  5. ajajajajjjj, przeoczylam, ale nic, upieke jutro, niemalze czuje jak pachna.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP