niedziela, 22 grudnia 2013

POMARAŃCZOWE TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY.

I oto kolejne  nasze Ezoteryczne Spotkanie Przy Piekarniku, które chyba będzie już ostatnim w tym roku.  Z tej oto okazji przygotowałyśmy pyszne, typowo świąteczne trufle, które wypełniają przestrzeń dookoła zniewalającym zapachem pomarańczy. Tylko uważajcie przy produkcji bo mają tendencję do znikania w niewyjaśnionych okolicznościach.
A tym razem przy produkcji trufli spotkałam się z MONIĄ oraz GOSIĄ.

POMARAŃCZOWE TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
przepis Erica Lanlarda
około 23 sztuk

500 g (250 g+250 g) białej czekolady
75 ml śmietanki 30 %
25 g masła
30 g świeżo startej skórki pomarańczowej
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau
ok. 50 g gorzkiej czekolady

Śmietankę podgrzać w rondelku nie dopuszczając do jej zagotowania. Gdy już będzie ciepła dorzucić do niej 250 g pokruszonej czekolady oraz masło. Całość mieszać do rozpuszczenia się. Gdy to nastąpi zdjąć masę z ognia i dorzucić do niej skórki pomarańczowe oraz likier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsca do stężenia. Gdy masa stężeje formować z niej kuli wielkości orzecha włoskiego i układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia po czym tacę najlepiej na całą noc włożyć do zamrażarki. Rano roztopić w kąpieli wodnej pozostałe 250 g białej czekolady. Poprawić kształt schłodzonych trufelków po czym nadziewając je na przykład na widelec maczać w roztopionej białej czekoladzie i ponownie podkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy biała czekolada zastygnie rozpuścić gorzką czekoladę i za pomocą rękawa cukierniczego lub tutki z papieru do pieczenia ozdobić trufelki roztopioną gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!!!


16 komentarzy:

  1. śliczne! Ile trufelków wychodzi z jednej porcji składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Magdo :) Właśnie policzyłam i myślę że było ich około 23 sztuk :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. znów te piękne Twoje zdjęcia!
    pyszne trufelki, idealnie świąteczne, wspaniałe na prezent. masz uroczy podstawek w kształcie choinki :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj przy piekarniku Aniu :) chyba kiedyś będzie trzeba zrobić takie domowe spotkanie przy piekarniku:)) trufle piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gosiu, wiesz że ja zawsze na tak na nasze spotkania :)

      Usuń
  4. Cudne. Tak się zastanawiam czy bez likieru też będą takie cudne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak że ten likier daje dużo smaku, ja na przykład nie wyobrażam sobie trufli bez alkoholu, ale może będą dobre :)

      Usuń
    2. Ano racja z tym alkoholem. Chyba zrobię następnym razem jednak, i to takie z wkładką :)

      Usuń
  5. I u Ciebie Aniu również wyglądają cudnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam trufle! <3 i pomarańcze, więc te muszą smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. przecudowne, w końcu z białą czekoladą <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny raz zaczarowałaś mnie zdjęciami, klimacik nie do podrobienia. Pozdrawiam na Nowy Rok, oby był równie płodny, co miniony :))

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają rewelacyjnie! :D <3 muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP