I oto kolejne nasze Ezoteryczne Spotkanie Przy Piekarniku, które chyba będzie już ostatnim w tym roku. Z tej oto okazji przygotowałyśmy pyszne, typowo świąteczne trufle, które wypełniają przestrzeń dookoła zniewalającym zapachem pomarańczy. Tylko uważajcie przy produkcji bo mają tendencję do znikania w niewyjaśnionych okolicznościach.
przepis Erica Lanlarda
około 23 sztuk
około 23 sztuk
500 g (250 g+250 g) białej czekolady
75 ml śmietanki 30 %
25 g masła
30 g świeżo startej skórki pomarańczowej
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau
ok. 50 g gorzkiej czekolady
Śmietankę podgrzać w rondelku nie dopuszczając do jej zagotowania. Gdy już będzie ciepła dorzucić do niej 250 g pokruszonej czekolady oraz masło. Całość mieszać do rozpuszczenia się. Gdy to nastąpi zdjąć masę z ognia i dorzucić do niej skórki pomarańczowe oraz likier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsca do stężenia. Gdy masa stężeje formować z niej kuli wielkości orzecha włoskiego i układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia po czym tacę najlepiej na całą noc włożyć do zamrażarki. Rano roztopić w kąpieli wodnej pozostałe 250 g białej czekolady. Poprawić kształt schłodzonych trufelków po czym nadziewając je na przykład na widelec maczać w roztopionej białej czekoladzie i ponownie podkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy biała czekolada zastygnie rozpuścić gorzką czekoladę i za pomocą rękawa cukierniczego lub tutki z papieru do pieczenia ozdobić trufelki roztopioną gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!!!
Śliczne "zeberki"
OdpowiedzUsuńśliczne! Ile trufelków wychodzi z jednej porcji składników?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Magdo :) Właśnie policzyłam i myślę że było ich około 23 sztuk :) Pozdrawiam :)
Usuńznów te piękne Twoje zdjęcia!
OdpowiedzUsuńpyszne trufelki, idealnie świąteczne, wspaniałe na prezent. masz uroczy podstawek w kształcie choinki :]
Witaj przy piekarniku Aniu :) chyba kiedyś będzie trzeba zrobić takie domowe spotkanie przy piekarniku:)) trufle piękne!
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu, wiesz że ja zawsze na tak na nasze spotkania :)
UsuńCudne. Tak się zastanawiam czy bez likieru też będą takie cudne...
OdpowiedzUsuńPowiem tak że ten likier daje dużo smaku, ja na przykład nie wyobrażam sobie trufli bez alkoholu, ale może będą dobre :)
UsuńAno racja z tym alkoholem. Chyba zrobię następnym razem jednak, i to takie z wkładką :)
Usuńfantastyczne
OdpowiedzUsuńMniam, cudne !
OdpowiedzUsuńI u Ciebie Aniu również wyglądają cudnie:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam trufle! <3 i pomarańcze, więc te muszą smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńprzecudowne, w końcu z białą czekoladą <3
OdpowiedzUsuńKolejny raz zaczarowałaś mnie zdjęciami, klimacik nie do podrobienia. Pozdrawiam na Nowy Rok, oby był równie płodny, co miniony :))
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie! :D <3 muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuń