To chyba jedna z pyszniejszych tart jaką mi się udało do tej pory upiec. Słodycz marcepanu przełamana kwaśnością żurawiny to naprawdę świetne połączenie, które na pewno sprawdzi się na świątecznym stole. Przygotowana specjalnie do świątecznego wydania magazynu SPRING PLATE, gdzie możecie obejrzeć więcej zdjęć z tej sesji. Ja sama przetestowałam już ją dwa razy i za każdym razem zjadającym bardzo smakowała, także zachęcam do zrobienia na pewno się na niej nie zawiedziecie bo nie dosyć że bosko smakuje to także będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole.
forma o średnicy 26 cm
CIASTO
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
NADZIENIE
100 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
200 g marcepanu*
2 jajka
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
*Użyłam marcepanu domowej roboty, który był dość kruchy. Gdyby nadzienie była za rzadkie po użyciu kupnego marcepanu dodać do niego czubatą łyżkę mąki.
Mąkę, cukier puder, sól oraz zimne masło pokrojone w małą kostkę umieścić w misce. Wyrabiać za pomocą miksera lub ręcznie rozcierając masło w rękach z mąką do czasu osiągnięcia konsystencji ziaren piasku. Na koniec dodać żółtko, zagnieść ciasto szybko zawijając je w kawałek folii spożywczej i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej. Przełożyć ja do formy, którą następnie umieścić w lodówce na czas rozgrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W międzyczasie zająć się przygotowaniem nadzienia tarty. Masło utrzeć razem z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodać do niego drobno pokruszony marcepan, jajka, śmietankę i pastę waniliową lub ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Schłodzoną formę z ciastem umieścić w nagrzanym piekarniku i podpiekać około 15 minut do czasu zezłocenia się spodu. Następnie wylać na podpieczony spód masę marcepanową na górze której następnie umieścić żurawinę. Zapiekać około 20 minut, uważając aby boki tarty się nie przypaliły.
SMACZNEGO!!!
Super polaczenie, a ja tak dawno tarty nie robilam!
OdpowiedzUsuńjest cudna! idę dziś upolować żurawinę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńAgato koniecznie, jest naprawdę pyszna :)
UsuńWygląda cudownie! Połączenie smaków też bardzo mi pasuje. Nie wiem czy na święta, ale na pewno przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńznakomita tarta . bardzo lubie zurawine :)
OdpowiedzUsuńMarcepan i żurawina? Biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcie :).
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie ! Marcepan i maliny to idealny duet :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie musi być genialne!
OdpowiedzUsuńprzecudo!!!
OdpowiedzUsuńupiekłam! wygląda cudnie - degustacja niebawem :) Z podanej porcji zrobiłam jedną podłużną foremkę na tartę i jedną okrągła, ok. 18cm. Tym sposobem jedna zostanie w domu, druga została sprezentowana ;)
OdpowiedzUsuńPrzy robieniu nadzienia robi się zakalec. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest ciężkie i strasznie słodkie.
OdpowiedzUsuńDałam się nabrać na ten przepis...
Tak się składa że wszystkie osoby które je wypróbowały są zachwycone smakiem. Robiliśmy je na warsztatach i wyszło idealnie. Myślę raczej że nie nabrałaś się Anonime lecz widocznie nie zrobiłaś wszystkiego zgodnie z przepisem. Dodam jeszcze że słodkość to pojęcie względne i trzeba ilość cukru dostosować zgodnie z własnymi upodobaniami. Pozdrawiam
UsuńIt was very useful for me. Keep sharing such ideas in the future as well. This was actually what I was looking for, and I am glad to came here! Thanks for sharing the such information with us.
OdpowiedzUsuń