na podstawie przepisu NIGELLI LAWSON z moimi małymi modyfikacjami
forma o średnicy 25 cm
100 g migdałów ze skórką
100 g migdałów bez skórki
100 g orzechów laskowych
130g suszonych fig
50 g suszonych wiśni
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g suszonych moreli
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
150 g cukru
150 g miodu
35 g masła
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać na 150 stopni C. Wszystkie bakalie pokroić w kostkę, dodać
do nich wszystkie przyprawy i odstawić. W garnku umieścić cukier, miód oraz
masło i wszystko rozpuścić na średnim ogniu. Płynną masą zalać bakalie wraz z
przyprawami, dokładnie wymieszać i rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec około 40-45 minut aż na powierzchni zaczną pojawiać się
pęcherzyki powietrza. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i pokroić na mniejsze
kawałki. Ciasto można trzymać w zamkniętej puszcze kilka tygodni.
SMACZNEGO!!!
mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńOj ciekawe i pyszne, tak przynajmniej wygląda!
OdpowiedzUsuńAle musi pięknie pachnieć kiedy się piecze! :)
OdpowiedzUsuńPachnie niebiańsko :)
UsuńZdecydowanie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, godne wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńLubię te świąteczne puszki z Ikei ;) A ciacho wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Paulinko, ja też je bardzo lubię :)
Usuńtez mam te puchy z ikei, sa boskie!!! a na Twoich fotach w kontraście z bielą i ciachem wyglądają fajowo!!
OdpowiedzUsuńDzięki Marta :)
UsuńWow, wygląda pięknie. A po te puchy to chyba pojadę do Ikei :)
OdpowiedzUsuńGosiu to się spiesz bo w mojej Ikeii prawie cała kolekcja świąteczna wyprzedana :)
Usuń