Jak ten czas leci, jeszcze nie dawno wymyślałam przepisy na dania z dyniami do jesiennego wydania SPRING PLATE a tu już prezentuje Wam świąteczne, jeszcze ciepłe wydanie magazynu. W tym numerze znajdziecie wiele inspiracji świątecznych, nie tylko kulinarnych a także będziecie mogli odwiedzić niezwykle klimatyczne miejsca. Wydaje mi się że z każdym numerem udaje się nam to coraz lepiej :) Chciałam podziękować wszystkim współtworzącym za włożoną pracę i serce w zdjęcia oraz teksty i trzymam kciuki aby każdy kolejnym numer był jeszcze lepszy. Tworzenie takich fajnych rzeczy daje kopa energii, co wiadomo przyda się w przedświątecznych przygotowaniach. A resztę zapraszam na przejrzenie numeru i przepis na pyszne, świąteczne trufle.
około 25 sztuk
60 g mielonych migdałów
skórka z 2 pomarańczy
7 łyżek likieru pomarańczowego np. Cointreau (im więcej tym lepiej :) )
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki kakao
2 czubate łyżki cukru pudru
Biszkopt pokruszyć drobno do miski. Dorzucić do niego zmielone drobno migdały, skórki z pomarańczy, likier, rozpuszczone masło, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz kakao i cukier puder. Masę wyrobić dokładnie do połączenia się wszystkich składników i umieścić w lodówce na około godzinę aby związała. Po tym czasie wyjąć ją z lodówki, uformować z niej równe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w cukrze pudrze, kakao lub drobnych posypkach cukrowych.
SMACZNEGO!!!
Ale sypie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńTrufle wyglądają przepysznie. Muszę się przyznać nigdy takiego nie próbowałam, a na zdjęciu wyglądają bardzo kusząco.
Marcelino, są bardzo proste w przygotowaniu a smak naprawdę zaskakująco pyszny, pamiętaj tylko żeby był jakiś likier lub inny alkohol :) Pozdrawiam :)
Usuńwłaśnie je zajadam- pychotki
OdpowiedzUsuńTo się cieszę że smakowały, ja je bardzo lubię :) teraz testuje kolejny przepis, może uda się zamieścić przed świętami :) Pozdrawiam :)
UsuńFajny przepis,wyprobuje go dzisiaj ,bedzie cos nowego na Sylwestra :) Ciekawe zdiecia.Pozdrawiam i najlepszego w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuń