Pięknie jest. Uwielbiam takie słoneczne dni jak dziś. Już nawet nie pamiętam że jeszcze nie dawno było zimno i nieprzyjemnie. W takie dni lubię spacerować w pełnym słońcu łapiąc ciepłe promienie które powodują że chce się wszystko robić i łapie się nową energię do działania. Oczywiście od razu przychodzą do głowy nowe pomysły że może by tę szarą ścianę na biało przemalować. Chyba mi się już znudziła :) Ale ten cynamonowy sernik na pewno Wam się nie znudzi. Znane i lubiane połączenie cynamonu z jabłkami tylko w wydaniu sernikowym w sam raz na wielkanocny stół. A Wy myślicie już o Wielkanocy ?
CYNAMONOWY SERNIK Z JABŁKAMI
forma o średnicy 21 cm
SPÓD
100 g masła
300 g pokruszonych owsianych ciastek digestive
MASA SEROWA
600 g zmielonego twarogu
250 g sera mascarpone
130 g drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
na wierzch 3-4 jabłka pokrojone w cienkie plasterki i skropione sokiem z cytryny
Masło rozpuścić w rondelku po czym wymieszać z dokładnie rozdrobionymi ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia wyciągając go poza obręcz. Ciastkami z masłem wylepić równomiernie dno oraz boki tortownicy po czym wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić zmielony uprzednio trzykrotnie twaróg, ser mascarpone, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon. Wszystko wymieszać na małych obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku po każdym mieszając chwilę. Masę serową przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec kolejne 15 minut. Wierzch powinien być na tyle ścięty aby utrzymać jabłka. Po tym czasie sernik wyciągnąć z piec i ułożyć na wierzchu jabłka pocięte w cienkie plasterki i skropione sokiem z cytryny i piec jeszcze około 35 minut. Zostawić do przestygnięcia w piekarniku po czym wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!!!
cudowny sernik, nigdy takiego nie jadłam i jestem bardzo ciekawa czy by mi posmakował :) pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńNa pewno by Ci posmakował bo kto nie lubi połączenia cynamonu z jabłkami :)
Usuńach Aniu przez Ciebie muszę kombinować i se taki upiec, bez cukru i bezzboży hihihihi
OdpowiedzUsuńOlimpio czekam w takim razie na Twój bezbożny sernik :)
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Lena :)
UsuńJa myślę intensywnie :) Taki serniczek z radością bym na wielkanocny stół przyjęła :)
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńCóż za piękna sernikowa architektura! Ciacho wygląda jak odmierzone od cyrkla, jabłka tworzą smakowity wzór, mi nigdy takie modelowe ciasta nie wychodzą, tym bardziej podziwiam Twój kunszt :)
OdpowiedzUsuńAgata ja projektant konstrukcji budowlanych z zawodu i to zobowiązuje :)
Usuńprzepiękny! zapisuję by wypróbować jak już jabłka nie będą uczulać :)
OdpowiedzUsuńTaki spód z ciasteczek digestive należy do moich ulubionych :) Do tego kocham połączenie jabłek i cynamonu, zatem sernik na pewno bardzo by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, zdecydowanie moje smaki...<3
OdpowiedzUsuńCzyli taka sernikowa szarlotka ;) Nigdy nie jadłam takiego połączenia, chętnie wprosiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńo rety....sernik i szarlotka w jednym........cóż może byc lepszego? :)))))
OdpowiedzUsuńaaaah sernik piękny. A co ważne wydaje się być prosty w wykonaniu :) Czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na wylepienie boków tortownicy ciastkami? Nigdy mi się jeszcze to nie udało (po prostu nie trzyma się boków) i nie wiem w czym tkwi problem :/
OdpowiedzUsuńKasiu może masa za sucha i dlatego. Mi jakoś udaje się za każdym razem bez problemu. Dość grubo nadkładam a potem szpatułką wygładzam.
Usuńjutro się przekonam! :) już się nie mogę doczekać!
UsuńSernika z jabłkami jeszcze nie jadłam - musi być mniam:)
OdpowiedzUsuń