Święta już za pasem także z tej okazji prezentuje Wam przepyszną babkę. Oczywiście te zeszłoroczne TA i TA też są pyszne i nie mam nic im do zarzucenia. Jednak tegoroczna babka jogurtowa chyba wszystkie bije na głowę. Jest przyjemnie puszysta i co najważniejsze długo pozostaje wilgotna. Musicie ją koniecznie zrobić.
JOGURTOWA BABKA WIELKANOCNA
przepis z książki Women's Weekly
"The Baking Collection "
BABKA
250 g miękkiego masła
1 łyżka startej skórki z cytryny
170 g drobnego cukru
3 jajka*
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g semoliny
280 g jogurtu naturalnego*
SYROP CYTRYNOWY
170 g cukru
80 ml soku z cytryny
*składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera razem z cukrem oraz skórką z cytryny na jasną, puszystą masę. Następni do masy dodać oddzielone żółtka i jeszcze chwilę ucierać. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i dodać do niej semolinę. Masę maślano-jajeczną połączyć z mąkami i jogurtem. Następnie ubić na sztywno białka. Połowę białek wymieszać dokładnie za pomocą szpatułki z resztą ciasta. Następnie pozostałą część białek wymieszać bardzo delikatnie z ciastem także za pomocą szpatułki. Należy to robić kolistymi ruchami. Tak przygotowane ciasto przełożyć do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej semoliną formy. Piec około 55 minut w nagrzanym piekarniku do tak zwanego suchego patyczka. W międzyczasie gdy babka się piecze składniki na syrop umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Gdy babka się upiecze wyciągnąć ją z piekarnika po czym po około 5 minutach wyjąć z formy. Jeszcze gorącą babkę nakłuć i nasączyć syropem.
Genialna jest wprost ta babka! :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł i bardzo mnie teraz kusi. *.*
kiedys robiła babkę jogurtowa i mi nie wyszła, więc na pewno spróbuję Twoją zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, może wypróbuję w te święta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki! Pycha!
OdpowiedzUsuńPiekłam jest super. Dzięki za przepis :)
UsuńBardzo się cieszę że Ci smakowała :)
UsuńBabka jogurtowa musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńCzy proszek do pieczenia nie trzeba?
OdpowiedzUsuńTrzeba, trzeba w oryginalnym przepisie jest samorosnąca mąka i dlatego mi umknął. Już poprawiłam. Dzięki za czujność :)
UsuńPiękna:-)
OdpowiedzUsuń