piątek, 27 marca 2015

JOGURTOWA BABKA WIELKANOCNA.

Święta już za pasem także z tej okazji prezentuje Wam przepyszną babkę. Oczywiście te zeszłoroczne TA i TA też są pyszne i nie mam nic im do zarzucenia. Jednak tegoroczna babka jogurtowa chyba wszystkie bije na głowę. Jest przyjemnie puszysta i co najważniejsze długo pozostaje wilgotna. Musicie ją koniecznie zrobić.
Babkę piekłam razem z GOSIĄPATRYCJĄ oraz MONIKĄ zajrzyjcie do nich koniecznie.




JOGURTOWA BABKA WIELKANOCNA
przepis z książki Women's Weekly
"The Baking Collection " 

BABKA
250 g miękkiego masła
1 łyżka startej skórki z cytryny
170 g drobnego cukru 
3 jajka*
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g semoliny
280 g jogurtu naturalnego*

SYROP CYTRYNOWY
170 g cukru
80 ml soku z cytryny

*składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera razem z cukrem oraz skórką z cytryny na jasną, puszystą masę. Następni do masy dodać oddzielone żółtka i jeszcze chwilę ucierać. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i dodać do niej semolinę. Masę maślano-jajeczną połączyć z mąkami i jogurtem. Następnie ubić na sztywno białka. Połowę białek wymieszać dokładnie za pomocą szpatułki z resztą ciasta. Następnie pozostałą część białek wymieszać bardzo delikatnie z ciastem także za pomocą szpatułki. Należy to robić kolistymi ruchami. Tak przygotowane ciasto przełożyć do uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej semoliną formy. Piec około 55 minut w nagrzanym piekarniku do tak zwanego suchego patyczka. W międzyczasie gdy babka się piecze składniki na syrop umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Gdy babka się upiecze wyciągnąć ją z piekarnika po czym po około 5 minutach wyjąć z formy. Jeszcze gorącą babkę nakłuć i nasączyć syropem. 
SMACZNEGO!!!







11 komentarzy:

  1. Genialna jest wprost ta babka! :)
    Cudowny pomysł i bardzo mnie teraz kusi. *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedys robiła babkę jogurtowa i mi nie wyszła, więc na pewno spróbuję Twoją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, może wypróbuję w te święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie wypieki! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam jest super. Dzięki za przepis :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę że Ci smakowała :)

      Usuń
  6. Babka jogurtowa musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy proszek do pieczenia nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba, trzeba w oryginalnym przepisie jest samorosnąca mąka i dlatego mi umknął. Już poprawiłam. Dzięki za czujność :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP