Gruszki zdecydowanie rządzą u nas tej zimy. Młody pochłania w ilościach hurtowych w formie puree a Mama z owsianką na drugie śniadanie. Królują także w deserach a zwłaszcza w TYM nieziemsko pyszny no i w TYM niemniej pysznym. A Wy jak ? Lubicie gruszki ?
OWSIANKA Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I WANILIĄ
1 porcja
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 gruszka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
W garnku umieścić płatki, mleko, wodę oraz ekstrakt waniliowy. Całość zagotować i gotować około 15 minut do uzyskania porządanej konsystencji. W międzyczasie masło rozpuścić na patelni i gdy to się stanie dorzucić na nią gruszkę pokrojoną w plasterki oraz cukier brązowy. Smażyć kilka minut aż gruszka ładnie się skarmelizuje po czym wszystkie składniki umieścić w misce. Zjadać owsiankę na ciepło bo tak smakuje najlepiej.
Z chęcią bym zasiadła przy tym stole. Ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńkarmelizowane gruszki i wanilia... ale to musiało świetnie smakować!
OdpowiedzUsuń