wtorek, 28 maja 2013

PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM, CEBULĄ I GROSZKIEM.

Rzutem na taśmę, podtrzymując opadające powieki i kończę posta. Liczę dni które zostały do wyjazdu. Ten i następny weekend to takie moje małe wakacje, bo te docelowe dopiero we wrześniu i jakoś trzeba przetrwać. Ale myślę że nie będzie z tym problemu jeśli w trakcie wyczekiwanego lata dopisze pogoda. I jeśli dopisze to warto przygotować poniższe pierogi i zabrać je na piknik lub w drogę do jakiegoś odległego miejsca. Bo super sprawdzają się w podróży, a mogę o tym zaświadczyć bo zostały tak przetestowane.

\

PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM, CEBULĄ I GROSZKIEM

CIASTO
z przepisu LISKI

5 g cukru
10 g suchych drożdży

500 g mąki
250 ml mleka
80 g masła
3 żółtka
5 g cukru
10 g suchych drożdży
sól
jajko

FARSZ
podwójna pierś kurczaka usmażona, może być z pozostałość z pieczonego kurczaka
1 duża cebula
130 g zielonego groszku z puszki
łyżka masła
olej
kumin
ostra papryka
harrisa (opcjonalnie)
curry
sól 
pieprz
czarnuszka do posypania

Z cukru, ciepłego mleka i drożdży zrobić zaczyn, który odstawić do czasu aż zaczną "bąbelkować". Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, sól oraz żółtka. Zacząć wyrabiać, na koniec dodać masło i porządnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykrywając ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie poszatkować cebulę na piórka. Na patelni rozpuścić masło, dodać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją porządnie, po czym dodać przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać pokrojonego na kawałki kurczaka oraz odcedzony zielony groszek.
Całość wymieszać i odstawić.
Wyrośnięte ciasto, rozwałkowywać cienko, nakładać farsz i sklejać. Piekarnik na 200 stopni C. Uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypywać czarnuszką. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20-30 minut do czasu zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno z jogurtem z przyprawami.
SMACZNEGO!!!


15 komentarzy:

  1. UWIELBIAM pieczone pierogi! Chyba wiem, co zrobię w weekend na obiad. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, były pyszne, na świeżo najlepsze :)

      Usuń
  2. Pycha! Aż mnie naszła ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli smakują tak jak wyglądają (a na pewno tak jest!) to nie mocnych - robię!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, jakie pierożkowe chrupaczki kochane :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi :) Te pieczone chyba nawet bardziej ;)
    A zdjęci jak zawsze piękne :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. łał!:) super!:) wyglądają apetycznie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie wyglądają :) mam na nie chęć i to wielką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są prześliczne! O niebo lepsze niż kanapka na podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja poproszę jednego, albo dwa!

    OdpowiedzUsuń
  10. rzeczywiście idealne jako przekąska na podróż !
    mam nadzieję, że sobie o nich przypomnę przed moim wakacyjnym wyjazdem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. excellenydish.blogspot.com12 czerwca, 2013

    uwielbiam pieczone pierogi :) muszę w weekend wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP