piątek, 10 maja 2013

PIKANTNA ENCHILADA Z KURCZAKIEM W SOSIE DYNIOWYM.

No i zrobiło sie przyjemnie na dworze. Nawet bardzo. I jakoś nawet ciepły deszcz mi wcale nie przeszkadza. I miałabym wielką ochotę wskoczyć na rower i pojechać daleko w tym deszczu. Niestety w kolejce czeka masa rzeczy do zrobienia "na wczoraj" i drugie tyle "na jutro".  A chciałoby sie jakoś wykorzystać tę wiosnę w pełni, mam takie plany co roku i co roku jakoś ta pora roku szybko mija. Nim się obejrzę. Z każdym rokiem szybciej. Mam wrażenie że lato jest dłuższe. Ale dobrze, najlepiej żeby trwało cały rok.
A dzisiaj na tapecie Enchilada i moje pierwsze z nią starcie i na pewno nie ostatnie.
Razem ze mną tym razem gotowali :


PIKANTNA ENCHILADA Z KURCZAKIEM W SOSIE DYNIOWYM
inspirowałam się przepisem MARTHY STEWART

6 tortilli (tych o mniejszej średnicy)
1/2 dużej cebuli
masło
podwójna pierś kurza
świeży rozmaryn
280 g pure z dyni z TEGO przepisu (ja pasteryzuje w słoikach na zimę i takiego użyłam)
puszka pomidorów
1 szklanka startego Cheddara lub innego żółtego sera
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
wędzona papryka w proszku
sól
pieprz
olej


Kurczaka wyjąć z lodówki wcześniej aby osiągnął temperaturę pokojową. Przyprawić go solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz świeżym rozmarynem. Odstawić na około 30 minut. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i udusić na rozgrzanym maśle. Umieścić w misce i doprawić solą oraz pieprzem. Olej rozgrzać na patelni i umieścić na niej piersi kurczaka. Smażyć po około 5 minut z każdej strony. Odłożyć do przestygnięcia. Pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. W garnku umieścić pure z dyni, pomidory z puszki, posiekane ząbki czosnku, papryczkę chili,  250 ml wody, sól oraz pieprz. Wszystko zmiksować blenderem do połączenia się składników. Na dnie naczynia rozłożyć trochę sosu dyniowo - pomidorowego, na nim układać ciasno tortille nadziane mięsem z cebulą oraz zwinięte w rulony. Na wierzch wyłożyć resztę sosu i posypać tartym Cheddarem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach C.
SMACZNEGO!!!



Przepis dodaję do akcji:

20 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tym sosem dyniowym. A mam jeszcze puree w zamrażarce... hm... :) zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie wygląda, ciekawie brzmi :) pewnie i ciekawie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się to wykorzystanie dyni :) Nie jestem pewna na ile ta dynia jest meksykańska - ale mimo to mi się podoba :D Zachęcam do dodania przepisu do akcji meksykańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ważne na ile :) najważniejsze że byłe dobre, bo ja dynię uwielbiam :) Zaraz dodam :)

      Usuń
  4. Sus enchiladas buscar la deliciosa - realmente tengo que probar la calabaza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muchas gracias, no deje de probar :)

      Usuń
  5. Ale pyszności, czekam na powrót męża bo ona robi najlepsze enchilady:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy10 maja, 2013

    Cudne zdjęcia, mogę spytać, jaki masz aparat i obiektyw? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Zdjęcia robię Nikonem D80, obecnie z obiektywem 85 mm f/1.8, wcześniej wykorzystywałam 50 mm f/1.8 :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wygląda super! Bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  8. wszyscy robią enchilladas!
    a jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajnie podane z tym dyniowym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Poszalałaś Aniu! Ta enchilada musiała być pyszna. Dawno nie jadłam meksykańskiego jedzenia. Chyba zatęskniłam....Nie wiem jaką tortille użyłaś ale polecam kukurydzianą. W sosie zachowuje się znacznie lepiej niż pszenna. Musimy ugotować razem najlepszą na świecie meksykańską zupę ale kupię najpierw wszystkie składniki.
    U mnie gorzej:(
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  11. zaskoczyłas mnie enchiladą z dodatkiem dyni, to musi być oryginalny smak - jestem fanką dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuszące danie, koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekne zdjecia! I ten dyniowy sos... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Enchilada to nalepszy pomysł! uwielbiam kuchnię meksykańską..zresztą jakiej ja kuchni nie lubię? chyba naszej polskiej :( miło było się dołączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  15. po naszym wspólnym wirtualnym gotowaniu mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy :)takie pyszne jest to danie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP