czwartek, 12 września 2013

MAGDALENKI Z MALINAMI I LEMON CURD.

No tak, to co dobre niestety zawsze za szybko się kończy, a wakacje jeszcze szybciej. Jedynym powakacyjnym plusem jest to że wypoczęłam, wyspałam się za wszystkie czasy i mam jeszcze więcej energii do działań blogowych. Mam nadzieje że to zaowocuje szybkim nadgonieniem zaległości, no i chęcią do tworzenia nowych wpisów. Jak na razie rozpędzam się i wrzucam dawno wypróbowane magdalenki. Pyszne :) Maliny jeszcze są, także koniecznie wypróbujcie. A jeśli chodzi o Lemon Curd to chyba nie musze nikomu mówić że najlepiej zrobić całą porcje, bo zawsze niepostrzeżenie jakoś ulatnia się ze słoiczka.
MAGDALENKI Z MALINAMI I LEMON CURD
przepis z książki The Little Paris Kitchen: Cooking with Rachel Khoo
3 jajka
130 g drobnego cukru
200 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny
20 g miodu, dałam wielokwiatowy
4 łyżki mleka
200 g masła
połowę Lemon Curd z TEGO PRZEPISU
opakowanie malin (około 250 g)
cukier puder do posypania gotowych magdalenek
masło i cukier puder do przygotowania foremek
Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej proszek do pieczenia oraz zetrzeć skórkę z cytryny. W oddzielnej misce ubijać razem jajka z cukrem do czasu aż staną się jasne i puszyste. Masło rozpuścić w rondelku, po czym odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do niego miód i mleko.  Wszystkie składniki czyli mąkę z dodatkami, jajka z cukrem oraz masło z miodem i mlekiem połączyć delikatnie razem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Gdy po wyciągnięciu okaże się że ciasto jest za gęste odczekać chwilę, musimy mieć ono taką konsystencję aby dało się nakładać łatwo do foremek rękawem cukierniczym lub łyżeczką, musi być dość płynne. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Każdą foremkę wysmarować za pomocą pędzelka roztopionym masłem i wysypać cukrem pudrem. Ciastem zapełniać 2/3 wysokości foremki, gdy będzie go za dużo ciastka się rozleją i stracą muszelkowaty kształt. W każdą magdalenkę wpychać malinę dziurką do góry. Piec około 10 minut, w zależności od piekarnika. Magdalenki mają się lekko zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika każdą malinę znajdująca się w jeszcze ciepłych ciastkach nadziewać Lemon Curdem przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.
SMACZNEGO!!!

12 komentarzy:

  1. Jakie cudne ciasteczka i do tego moje imienniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wakacje zawsze kończą się najszybciej.
    Magdalenki też pewnie długo nie leżały na tym talerzu;)
    Miło popatrzeć na takie słoneczne zdjęcia,
    kiedy za oknem słońce jeszcze nie wstało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kuszące :) bardzo podobały mi się u Rachel, u Ciebie też wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :)na samą myśl o lemon curd moje ślinianki pracują:)
    Pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Karolinko, ja też uwielbiam Lemon curd, także będzie składnikiem następnego przepisu :)

      Usuń
  5. Wyglądają wyśmienicie! <3 A będą jakieś potrawy inspirowane Italią? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą na pewno, tylko muszę się ogarnąć z zaległymi :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP