niedziela, 18 stycznia 2015

SZARLOTKA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I KREMEM MIGDAŁOWYM.

Szarlotka jest zdecydowanie dobra na wszystko. Na szarobury dzień skryty pod mgłą, na nieprzespaną noc przez małego Szkraba i na niedzielną chęć na coś słodkiego. Tak jak za często nie jadam surowych jabłek to te upieczone lub dodane do wszelkiego rodzaju ciast uwielbiam niezmiernie. Ta szarlotka bardzo przypadła nam do gustu, zaraz po tej ORZECHOWEJ zajęła wysokie miejsce na liście naszych ulubionych jabłkowych wypieków. Może jest trochę pracochłonna przez użyty krem, aby zaoszczędzić sobie czasu krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Bardzo polecam na pewno Wam zasmakuje. Leniwej końcówki niedzieli Wam życzę :)


SZARLOTKA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I KREMEM MIGDAŁOWYM
forma o średnicy 25 cm


CIASTO

370 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
szczypta soli
180 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
w razie konieczności 1-2 łyżki zimnej wody


NADZIENIE

4-5 jabłek
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki likieru cointreau

KREM BUDYNIOWY
1 żółtko
125 ml mleka
30 g drobnego cukru
10 g mąki kukurydzianej
ziarna z 1 wanilii

KREM MIGDAŁOWY
50 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
2 jajka
125 g zmielonych migdałów
1 łyżka likieru Cointreau

Najpierw przygotować krem budyniowym oraz migdałowy. W garnku umieścić 100 ml mleka, cukier i ziarna z jednej laski wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Żółtko, resztę mleka oraz mąkę kukurydzianą umieścić w misce i wymieszać dokładnie. Gorące mleko wlewać powoli do masy z żółtkiem cały czas mieszając po czym całość przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać. Gdy zgęstnieje zestawić z ognia do przestygnięcia. Gdyby masa miała grudki przetrzeć ją przez sito. 
W misce miksera umieścić bardzo miękkie masło oraz cukier. Całość utrzeć na niskich obrotach. Następnie do masy dodać zmielone migdały, wymieszać po czym wbijać pojedynczo jajka. Na koniec dodać likier. Całość dokładnie wymieszać. Gdy dwa kremy są gotowe można je połączyć. Krem migdałowym umieścić w misce miksera i dodawać do niego po łyżce kremu budyniowy ciągle mieszając.
Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz zimnym masłem pokrojonym w kostkę zagnieść do konsystencji guboziarnistego piasku. Następnie wbić jajko i wyrobić ciasto, w razie konieczności dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta ulepić kulę po czym zawinąć ją w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Zimne ciasto wyjąć z lodówki odkroić 2/3 i rozwałkować je między dwiema kawałkami papieru do pieczenia. Pozostałą 1/3 część ciasta ponownie zawinąć w folię i umieścić w lodówce. Rozwałkowanym ciastem wylepić formę po czym wstawić ją jeszcze na 5-10 minut najlepiej do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć ciasto, nakłuć je widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na wierzch kulki do pieczenia lub fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut po czym usunąć z góry papier z kulkami i piec jeszcze około 10 minut aż ciasto się ładnie zarumieni. Następnie wyjąć je z piekarnika. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Na patelni z grubym dnem umieścić cukier i podgrzewać na małym ogniu aż zrobi się z niego karmel. Następnie wrzucić na patelnie przygotowane wcześniej jabłka, smażyć około 4-5 minut po czym na patelnie dolać likier. Wymieszać i zdjąć z ognia. Spód ciasta wypełnić kremem, następnie na nim ułożyć karmelizowane jabłka. Odłożone wcześniej ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru i wyciąć z niego paski które następnie należy ułożyć na cieście. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec około 30-35 minut do zarumienienia się kratki. 
SMACZNEGO!!! 





15 komentarzy:

  1. Ale piękna ta szarlotka! :) Piękny wzór, chyba takie przeplatanie wymagało cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Magda :) To nie jest takie trudne i nie wymaga dużo cierpliwości :) Po prostu ciasto musi być dobrze schłodzone :)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie :) a połączenie jabłek i migdałów uwielbiam, koniecznie będę musiała kiedyś spróbować. Ciekawe czy uda mi się taka kratka

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, najlepsze ciasto na wszystko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadza się, że szarlotka jest dobra na wszystko :) kratka rasowa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwe cudo! I jeszcze ta piękna kratka, dałbym się pokroić za choćby kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z jabłkami należą do jednych z moich ulubionych :) Przepięknie wyszła ta kratka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie idealne. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, ta szarlotka wyglada doskonale! I jakie urocze talerzyki... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię szarlotkę. Ta wygląda tam ładnie, domowo, śliczna kratka :) Podoba mi się pomysł z kremem migdałowym - robiłam podobny przy okazji różnych wersji galette. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP