sobota, 14 lutego 2015

ROLADA Z KREMEM WANILIOWYM I BRZOSKWINIAMI.

Do tej pory jakoś nie byłam wielbicielką rolad. Chyba dlatego że u mnie w domu za bardzo się ich nie robiło, a te których do tej pory próbowałam nie przypadły mi do gustu. W sumie głównie ze względu na krem który zazwyczaj był tłusty, niedobry i jakiś sztuczny. Wyjątkiem jest ta ROLADA BEZOWA, która zostawiła bardzo miłe wspomnienie. Tą roladę ze wzorkiem też będę bardzo miło wspominać. Nie tylko ze względu na wygląd który jest bardzo widowisko ale głównie na smak który jest bardzo przyjemny dla podniebienia. Pyszny krem waniliowy z kawałkami soczystych brzoskwiń otulony miękki, kakaowym biszkoptem. Czego chcieć więcej. Chyba jedynie świeżych owoców bo z nimi na pewno będzie jeszcze lepsza. 


ROLADA Z KREMEM WANILIOWYM I BRZOSKWINIAMI
1 sztuka

CIASTO CYGARETKOWE
40 g cukru pudru
40 g białka
40 g mąki pszennej
40 g bardzo miękkiego masła

CIASTO BISZKOPTOWE
6 jajek
100 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

KREM
250 g sera mascarpone
130 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii

brzoskwinie z puszki

Wszystkie składniki na ciasto cygaretkowe utrzeć na jednolitą masę. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i umieścić w lodówce.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao po czym odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier partiami. Następnie ciągle ubijając dodawać żółtka po jednym. Na koniec do masy za pomocą szpaktułki dodać w trzech partiach mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 45x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z schłodzonej masy cygaretkowej na papierze stworzyć wybrany wzór. Na tak przygotowane wzory wylać masę biszkoptową i dokładnie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Następnie blachę wyjąć z piekarnika, ciasto przełożyć na papier do pieczenia tak aby wzór był na dole i zwinąć ciasto w rulon wzdłuż węższego boku. Zwiniętą roladę zostawić do całkowitego ostygnięcia. 
W misce miksera umieścić mascarpone, śmietankę, ziarenka wanilii oraz cukier. Ubijać na wysokich obrotach aż masa zgęstnieje pilnując aby jej nie przebić. 
Ostygniętą roladę rozwinąć. Na jej wierzchu rozsmarować równomiernie krem, na kremie ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Roladę zwinąć ponownie. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić.
SMACZNEGO!!!



10 komentarzy:

  1. cudna roladka. bardzo zachecajaca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krzywa kromeczko że przypadła Ci do gustu :)

      Usuń
  2. Przepiękna! Warto się napracować przy takim efekcie końcowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę pracy z nią nie ma za dużo :) Wygląda tylko na skomplikowaną :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. piekna! smaczna :) z najlepszych produkow pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy w życiu nie zrobiłam jeszcze żadnej rolady. Wstyd się przyznać. Może czas wreszcie odhaczyć ją na liście "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląd tej rolady mówi sam za siebie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wygląda z tym wzorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny wzór ma ta rolada, jak Ty to robisz? :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP