czwartek, 14 maja 2015

PROSTA TARTA Z RABARBAREM.

Bardzo lubię wiosnę. Rozkwitające drzewa, pączki liści nabierające intensywnej barwy, pachnące bzy. Tak naprawdę do tej pory chodząc do pracy ten moment rozkwitu gdzieś mi uciekał. Zabiegana z myślami krążącymi wokół kolejnych projektów nie zauważałam tego momentu i łapałam raczej koniec wiosny, nie zdając sobie sprawy z tego że tyle rzeczy mi ucieka. Tę wiosnę lubię bardziej właśnie za to że chodząc na spacery z Młodym mogę z niej korzystać. Oczywiście korzystam także z jej dobrodziejstw, a zwłaszcza z rabarbaru.
Tartę tę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania. Razem ze ze mną gotowały GIN, ZUZIA oraz MOPS.


PROSTA TARTA Z RABARBAREM
korzystałam z TEGO przepisu

1 arkusz ciasta francuskiego
90 g rozdrobnionych drobno migdałów
60 g cukru pudru
40 g mąki ryżowej lub pszennej
szczypta soli
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 żółtko do posmarowania brzegów
3 grube łodygi rabarbaru
brązowy cukier do posypania
miód do podania

Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Ciasto rozwałkować po czym każdą krawędź zagiąć do środka dwukrotnie tworząc rant. W malakserze umieścić wszystkie składniki na masę migdałową czyli migdały, cukier puder, mąkę, sól oraz jajka. Wyrobić masę po czym wyłożyć ją na ciasto. Na górze ułożyć rabarbar pocięty na cieńsze kawałki. Całość posypać brązowym cukrem a ranty rozkłóconym z mlekiem żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec około 40 minut aż tarta się ładnie zarumieni. Przed podaniem wierzch skropić miodem.
SMACZNEGO!!!



5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te różowe łodygi, tarta musiała smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić tartę z całymi łodygami rabarbaru, bo tak prezentują się najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała tarta! Podoba mi się, jak ładnie wyglądają długie łodygi rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP