sobota, 23 maja 2015

SERNIK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ.

Dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na wiosenny sernik. W sam raz na jutrzejszą niedzielę która przynajmniej u nas zapowiada się słonecznie. Sernik nie jest skomplikowany a robi wspaniałe wrażenie dzięki dekoracji z rabarbaru. Jego smak dopełnia chrupiąca kruszonka, którą naprawdę warto przygotować bo z sernikiem komponuje się idealnie. Jeszcze zdążycie kupić wszystkie składniki. Zachęcam do zrobienia będzie akurat do jutrzejszej kawy.



SERNIK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
forma o średnicy 20 cm

SPÓD
70 g masła
210 g ciastek pełnoziarnistych

MASA SERNIKOWA
500 g twarogu sernikowego
250 g sera mascarpone
120 g drobnego cukru
1 laska wanilii
3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łodyg rabarbaru
1 łyżka brązowego cukru
KRUSZONKA
160 g mąki pszennej
50 g cukru brązowego
50 g zimnego masła

płatki kokosowe do dekoracji

Ciasta rozdrobnić w malakserze i połączyć dokładnie z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następne całe dno wylepić masą z ciastek i masła po czym formę umieścić w lodówce na czas wykonywania masy sernikowej.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić dwa rodzaje sera, jeśli chcecie użyć twarogu nie zmielonego należy go wcześniej zmielić trzykrotnie po czym dodać do niego trochę śmietanki aby konsystencja masy była troszkę rzadsza i dała się ładnie rozprowadzić w formie. Do serów dodać cukier, ziarna z laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Zacząć mieszać masę po czym w trakcie mieszania dodawać po jednym jajku. Gdy się dokładnie połączy z masą można dodać kolejne, a później jeszcze jedno. Dokładnie wymieszaną masę należy wylać na schłodzony spód po czym całość umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec około 20 minuta aż masa lekko się zetnie. Następnie formę z podpieczonym sernik wyjąć na blat i na górze ułożyć umyty i docięte w kawałki odpowiedniej wielkości rabarbar. Całość posypać brązowym cukrem po czym wstawić do piekarnika jeszcze na około 45 minut aż masa zetnie się całkowicie a rabarbar zmięknie. Po upieczeniu studzić w piekarniku po czym po całkowitym ostygnięciu umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub kilka godzin. 
Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę. Należy to robić na początku rozcierając ją palcami. Tak przygotowaną kruszonkę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym na 180 stopni  piekarniku około 20 minut. Co kilka minut mieszając i cały czas pilnując aby się nie spaliła. Ma być dość mocno zrumieniona.
Przed podaniem sernik wyjąć z lodówki a jego wierzch posypać kruszonką oraz płatkami kokosowymi.
SMACZNEGO!!!






8 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP