Jak co roku łapię się na tym, że nie starcza mi grudnia. Tak po prostu. Nim nadejdzie jakoś ciężko jest mi się zdobyć na wprowadzanie świątecznej atmosfery i testowanie przepisów, a gdy już jest to nagle z pierwszego dnia robi się nagle połowa. Jak efektywnie wykorzystać ten czas i zdążyć ze wszystkimi grudniowymi założeniami ? Muszę nad tym jeszcze popracować, ale to chyba dopiero w przyszłym roku. A tymczasem zapraszam na super proste w przygotowaniu ciasto cynamonowe, taki mój grudniowy umilacz.
CYNAMONOWE CIASTO Z MAKIEM I CZEKOLADĄ
przepisu podpatrzony u MIRABELKI
CIASTO
160 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
4 jajka*
300 g maślanki*
80 g maku
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
POSYPKA CYNAMONOWA
1 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki cynamonu
50 g drobnego cukru
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
*składniki powinny być w temperaturze pokojowej
W misce miksera umieścić miękkie masło oraz cukier. Masę utrzeć na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać pojedynczo żółtka, a następnie maślankę. W oddzielne misce odmierzyć mak, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Całość wymieszać po czym partiami dodawać do masy maślanej. Gdy tylko składniki się połączą ciasto odstawić. W nowej misce ubić na sztywno białka jajek. Ubitą pianę wmieszać ostrożnie w ciasto za pomocą trzepaczki., Zrobić to w dwóch partiach. Na dnie formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wysypać 1/3 posypki cynamonowej. Na to nałożyć 1/3 ciasta, następnie znowu posypka i znowu ciasto. Gdy całość przełożymy do formy w ciasto wsadzić trzonek łyżki i za jego pomocą zrobić esy-floresy w masie. Następnie formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka.
A ja się zastanawiam, jak zdążyłaś przygotować tyle świątecznych wypieków, bo u mnie to były dotąd tylko jedne ciasteczka :) Przepis wspaniały - zapraszam do dodania tego przepisu do mojego Linkowego Party :)
OdpowiedzUsuńZuziu, w sumie sama się zastanawiam. Bardzo lubię świąteczne klimaty i chyba to mnie tak zmobilizowało :)
UsuńA gdyby je upiec w keksówce? to jaką wielkość proponujesz?
OdpowiedzUsuńMyślę że spokojnie można w keksówce. Wzięłabym taką większą :) Pozdrawiam
UsuńPysznie smakuje:)upiekłam w tortownicy na 23 cm:)
UsuńIdealne połączenie smaków jak dla mnie!<3;)
OdpowiedzUsuńCudowne to ciasto!
OdpowiedzUsuńMi też grudnia nie starczyło, ech...