sobota, 17 grudnia 2016

PIERNIKOWE MIGDAŁY W KARMELU.

I tak oto mamy ostatni przedświąteczny weekend. Mnie przywitał on małym przeziębieniem, które mam nadzieje nie przeobrazi się w nic większego. Ale nie poddaje się i dzisiaj w planach robienie pierogów i uszek no i ubieranie choinki. A w międzyczasie wymyślam jeszcze słodkie upominki, które wzbogacą prezenty w tym roku. Dzięki nim pięknie pachnie w całym domu. A Wy przygotowujecie jakieś kulinarne dodatki do prezentów dla najbliższych ?



PIERNIKOWE MIGDAŁY W KARMELU

60 ml wody
200 g cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
250 g migdałów w skórkach

W misce połączyć wodę, cukier oraz przyprawy. Wymieszać, przelać na szeroką patelnię z grubym dnem. Podgrzewać co jakiś czas mieszając, na początku masa powinna zacząć gęstnieć. Dorzucić umyte i osuszone migdały. Podgrzewać całość a gdy cukier zacznie się krystalizować i oblepiać migdały wtedy zawartość patelni przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy ostygnie w ramach dodania więcej świątecznego smaku można migdały posypać jeszcze delikatnie cynamonem.
SMACZNEGO!!!


5 komentarzy:

  1. Wspaniała przekąska! ja zrobiłam ciasteczka biscotti - jeżeli dotrwają do świąt, to je dołożę do prezentów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z piernikową nutą musiały być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo migdały mogą stać? Chciałabym dodać je do prezentu, który będzie wręczany w Boże Narodzenie. Przed Świętami gorączka w kuchni, więc chciałabym zrobic je wcześniej 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z tego co pamiętam robiłam kilka dni przed wręczeniem prezentów, także myślę że powinny dać radę :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP