I tak oto mamy ostatni przedświąteczny weekend. Mnie przywitał on małym przeziębieniem, które mam nadzieje nie przeobrazi się w nic większego. Ale nie poddaje się i dzisiaj w planach robienie pierogów i uszek no i ubieranie choinki. A w międzyczasie wymyślam jeszcze słodkie upominki, które wzbogacą prezenty w tym roku. Dzięki nim pięknie pachnie w całym domu. A Wy przygotowujecie jakieś kulinarne dodatki do prezentów dla najbliższych ?
PIERNIKOWE MIGDAŁY W KARMELU
60 ml wody
200 g cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
250 g migdałów w skórkach
W misce połączyć wodę, cukier oraz przyprawy. Wymieszać, przelać na szeroką patelnię z grubym dnem. Podgrzewać co jakiś czas mieszając, na początku masa powinna zacząć gęstnieć. Dorzucić umyte i osuszone migdały. Podgrzewać całość a gdy cukier zacznie się krystalizować i oblepiać migdały wtedy zawartość patelni przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy ostygnie w ramach dodania więcej świątecznego smaku można migdały posypać jeszcze delikatnie cynamonem.
SMACZNEGO!!!
Wspaniała przekąska! ja zrobiłam ciasteczka biscotti - jeżeli dotrwają do świąt, to je dołożę do prezentów :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :) Biscotti też uwielbiam :)
UsuńZ piernikową nutą musiały być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńJak długo migdały mogą stać? Chciałabym dodać je do prezentu, który będzie wręczany w Boże Narodzenie. Przed Świętami gorączka w kuchni, więc chciałabym zrobic je wcześniej 😉
OdpowiedzUsuńJa z tego co pamiętam robiłam kilka dni przed wręczeniem prezentów, także myślę że powinny dać radę :)
Usuń