czwartek, 22 grudnia 2016

POMARAŃCZOWA FOCACCIA Z CEBULĄ, ŻURAWINĄ I ROZMARYNEM.

Z nosem przyklejonym do szyby wypatruje śniegu, choć już niby oficjalnie wiadomo że nie ma co liczyć na śnieżne opady. Pierogi gotowe, uszka także, pierniki upieczone czekają w puszkach. Pasztet siedzi w piekarniku, dzięki czemu po całym domu roznosi się piękny zapach, zapach świąt. Tak to już za małą chwilę. Plany kulinarne które nie doczekały zrealizowania w tym roku lądują w zakładach na przyszły sezon świąteczny, może w następnym roku się uda. Ale jeszcze tę małą chwilę przed świętami mam dla Was świetny przepis za równo na umilanie sobie ostatnich chwil oczekiwań jak i na świąteczny stół. Może ktoś się z Was się jeszcze skusi ?


POMARAŃCZOWA FOCACCIA Z CEBULĄ, ŻURAWINĄ I ROZMARYNEM
zainspirowałam się TYM PRZEPISEM

CIASTO
170 ml letniej wody
4 g suchych drożdży
6 g soli
300 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku

NADZIENIE
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki octu balsamicznego
100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
trochę świeżego rozmarynu
sól

W misce umieścić ciepłą wodę, łyżeczkę cukru oraz suche drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut aż na powierzchni wytworzy się warstwa bąbelków. Następnie w dużej misce umieścić mąkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, skórkę z pomarańczy, zioła oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Wszystko zagnieść razem dodając do ciasta w razie konieczności jeszcze trochę ciepłej wody lub trochę mąki. Ciasto zagnieść a następnie wyrabiać kilka minut aż stanie się elastyczne i gładkie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1-1.5 godziny. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, wrzucić ją na patelnię razem z oliwą i masłem i podsmażać na małym ogniu aż się skarmelizuje. Na koniec dodać ocet balsamiczny i smażyć jeszcze chwilę, po czym całość odstawić do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykryć folią spożywczą i odstawić do napuszenia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać razem z blachą do pieczenia umieszczoną w środku na 220 stopni C. Na wyrośniętym placku rozłożyć równomiernie podsmażoną cebulę, na niej rozsypać żurawinę, na końcu całość posypać posiekanym rozmarynem i solą. Tak przygotowaną focaccię przełożyć na rozgrzaną blachę i umieścić w piekarniku na około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć na blat, gdy przestygnie pokroić w mniejsze kawałki. Można jeszcze jej wierzch posypać ponownie posiekanym rozmarynem.
SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

  1. Ja taką chcę!
    Jutro sobie upiekę, a co mi tam, że to już styczeń! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP