Kto nie lubi chrupiących krakersów? Chyba nie ma takiej osoby. Ja przygotowałam wersję z rozmarynem i dodatkiem sera i muszę przyznać, że ta wersja zasmakowała nam bardzo. Słyszałam że bardzo dobrze smakują do piwa. Ja mogę potwierdzić, że bez tego trunku także wchodzą gładko i "niestety" nie można skończyć na jednym.
KRAKERSY SEROWE Z ROZMARYNEM
250 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g startego parmezanu
duża szczypta soli
2 łyżki suszonego rozmarynu
70 g zimnego masła
80 ml wody
sól gruboziarnista
sól gruboziarnista
W misce miksera umieścić mąkę, proszek do pieczenia, starty drobno parmezan, sól oraz rozmaryn. Zacząć wyrabiać ciasto o czym w trakcie dodawać masło pokrojone w kostkę. Na koniec wyrabiania dodać wodę, zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ciasto rozwałkować cienko partiami, z każdego kawałka powycinać kształty a następnie przy pomocy widelca nakłuć każde ciastko. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać całość solą. Piec około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia się. Uważać aby nie zbrązowiały, ponieważ nie będą smakować wtedy dobrze. Przechowywać w puszce.
Już zapisuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Zdecydowanie zapisuję ten przepis ;) Uwielbiamy takie rzeczy!
OdpowiedzUsuńJa juz zapisałam i wypróbuję jutro
OdpowiedzUsuńU nas zawsze znikają zdecydowanie zbyt szybko...
OdpowiedzUsuń