Dzisiaj połączenie klasyczne czyli toffi z bananami tylko w wydaniu odwróconym. No i żeby nie było tak strasznie kalorycznie i niezdrowo, bo w końcu nowym rok nastał a z nim różne postanowienia o ograniczeniu słodkości, do ciasta dodałam mąkę razową i daktyle zamiast cukru. Choć trochę go tam znajdziecie, nie popadajmy w paranoję w końcu :) Z tych wszystkich składników wyszło idealne ciasto na mroźny weekend.
ODWRACANE CIASTO RAZOWE Z BANANAMI I TOFFI
forma 20x30 cm
ODWRACANE CIASTO RAZOWE Z BANANAMI I TOFFI
forma 20x30 cm
SOS TOFFI
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
CIASTO
3-4 duże banany
170 g pokrojonych daktyli
80 g masła
170 g mąki pszennej razowej
110 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki ekstrakty waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
140 ml soku pomarańczowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Pokrojone daktyle zalać około 120 ml wrzątku i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładko. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Banany przekroić na pół i ułożyć na dnie blachy przecięciem w dół. Na patelni z grubym dnem umieścić masło oraz cukier. Podgrzewać co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a sos zgęstnieje. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i sosem polać banany ułożone w blaszce. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Do miski odmierzyć mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać o odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić a do żółtek dodać cukier i na wysokich obrotach miksera ubijać aż masa zrobić się puszysta, następnie wlać ekstrakt waniliowy, zmiksowane daktyle, sok razem z otartą skórką oraz ostudzone masło. Ubijać do połączenia się składników po czym zmniejszyć obroty i partiami dodawać sypkie składniki. W drugiej misce ubić na sztywno białka po czym delikatnie, najlepiej przy pomocy ręcznej trzepaczki wmieszać je delikatnie w ciasto. Ciasto wylać na przygotowane wcześniej banany i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym na 190 stopni C piekarniku około 25-35 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło i wyjąć je na blat. odczekać około 10-15 minut i wyjąć ciasto z formy.
Piękne to ciacho, zdrowe, ale nie przesadzone w dodatku - idealne :> Muszę w domu zaserwować podobne:>
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, skradnie Twoje serce :)
UsuńCudowne połączenie smaków w zdrowej odsłonie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Kubełku <3
UsuńIdealne smaki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Też tak myślę :)
UsuńNie znam osoby, która nie skusiłaby się na kawałek;)
OdpowiedzUsuńOh bardzo się cieszę <3
UsuńMmm, wygląda tak, że aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń