niedziela, 22 stycznia 2017

SERNIK Z SERA LABNEH Z LEMON CURD I MALINAMI.

Zaczęło się od ulubionego połączenia cytrynowo-malinowego, następnie przyszła ochota na sernik bo już dawno nie gościł na naszym stole. Na koniec do głowy wpadała myśl, a raczej przypomniała się, jakby smakował sernik zrobiony z serka labneh, czyli serka zrobionego z jogurtu. I tak oto wszystko złożyło się na to cudko, które umiliło nam jedno z szaroburych, popołudniowych kaw. 


LEMON CURD

2 1/2 cytryny
100 g cukru
2 jajka
70 g masła


SERNIK
tortownica o średnicy 18 cm

60 g masła
130 g ciastek owsianych
700 g sera labneh z TEGO przepisu * lub sera twarogowego
250 g lemon curd
70 g drobnego cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

mrożone maliny do dekoracji

* Trzy duże opakowania jogurtu greckiego umieściłam na gazie, którą ulokowałam an sicie ustawiony w misce. Odstawiłam do lodówki na ponad 24 godziny.

Cytryny wyparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok do garnka. Dodać cukier oraz jajka. Całość roztrzepać dokładnie przy pomocy trzepaczki. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Gdy mieszanina zrobi się gorącą dodać masło w kawałkach. Miesza teraz cały czasu uważając aby curd się nie ściął. Zacznie on powoli gęstnieć. Gdy będzie miał odpowiednią konsystencję, garnek zestawić z ognia a lemon curd przelać do czystego słoika. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Ciastka zmielić na drobno w malakserze po czym połączyć je rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Masą wylepić dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ser umieścić w misce miksera, dodać cukier oraz lemon curd zostawiając około dwóch łyżek na później. Gdy całość się połączyć ciągle miksując wbijać pojedynczo jajka, na koniec dodać mąkę, wymieszać i masę przelać na schłodzony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec kolejne 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi. Zostawić tak sernik na około 15-20 minut. Wyjąć go i ostudzić na blacie. Ostudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na górze rozsmarować pozostały lemon curd i całość udekorować mrożonymi malinami.
SMACZNEGO!!!







5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie spróbować. Piękne zdjęcia. ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski!
    Czuję nieodpartą wręcz ochotę na sernik...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP