niedziela, 15 stycznia 2017

PĄCZKI Z CYNAMONOWĄ POSYPKĄ.

Pączki to niestety jedne z moich ukochanych słodkich przysmaków. Z wiadomych przyczyn za często staram się ich nie smażyć, lecz czas zimowy bez chociaż jednej tury smażenia jest czasem straconym. Tym razem przygotowałam je w mniejszej wersji. Ja wycięłam z ciasta serca, ale równie dobrze możecie ulepić z nich tradycyjne kształty, to na pewno nie będzie miało wpływu na ich smak. Do tego posypka ze zmielonego brązowego cukru i cynamonu i mamy idealny deser po powrocie z sanek. 



PĄCZKI Z CYNAMONOWĄ POSYPKĄ
około 30 sztuk pączków różnej wielkości

20 g świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
szczypta cukru
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu lub ziarna z 1 laski wanilii
2 żółtka

zmielony brązowy cukier
cynamon

olej do smażenia
dżem do nadziania pączków


W miseczce wymieszać pokruszone drożdże z letnim mlekiem i szczyptą cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. W misce miksera umieścić mąkę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii, żółtka oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Po tym czasie blat podsypać mąką, ciasto partiami wałkować dość grubo i wykrawać z niego wybrany kształt. Układać na blaszce podsypanej mąką, przykryć folią spożywczą i zostawić do podrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej, jest on odpowiednio rozgrzany jeśli po wrzuceniu do niego kawałka ciasta wokoło niego zaczynają się bąbelki. Smażyć pączki partiami, uważając aby za szybko się nie rumieniły. Jeszcze ciepłe obtaczać w posypce z cukru i cynamonu. Przed obtoczeniem można nadziewać dżemem.
SMACZNEGO!!!





3 komentarze:

  1. Wspaniale paczki Aniu :) A ta waga...po prostu przepiekna! tez taka chce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim serduszkowym wydaniu prezentują się uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham pączki... :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP