wtorek, 7 lutego 2017

GOZLEME Z WOŁOWINĄ I FETĄ.

Gozleme czyli turecki fast food. Placek drożdżowy z patelni z nadzieniem w tym wypadku mięsno-serowym. Należymy do miłośników tego specjału i dość często ląduje on na naszym stole. Coś dla nieposiadających piekarników, bo w całości smażony na patelni. Dość szybkie danie, wystarczy tylko wcześniej przygotować ciasto i nadzienie. A z nadzieniem można kombinować do woli. Może Wy mi podrzucicie jakiś nowy pomysł ???




GOZLEME Z WOŁOWINĄ I FETĄ
6 sztuk

CIASTO
5 g suszonych drożdży
około 250 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

NADZIENIE
1 łyżka oleju
1 cebula
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kuminu
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 ząbki czosnku
500 g mięsa wołowego mielonego
sól
pieprz
duża garść świeżych liści szpinaku
200 g sera feta
olej do smażenia
około trzech łyżek roztopionego masła

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować. W misce miksera odmierzyć mąkę, sól oraz oliwę. Dodać rozczyn z drożdżami i wyrobić ciasto drożdże. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie placków, podgrzewając na patelni olej wraz z posiekaną cebulą. Gdy ta się zeszkli dorzucić rozdrobnione w moździerzu ziarna kuminu oraz kolendry. Całość podsmażać chwilę aż z przypraw wydobędzie się głęboki zapach. Następnie dorzucić płatki chilli, czosnek oraz mieloną wołowinę. Mięso z dodatkami smażyć około 10 minut aż płyny odparują. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do miski. Gdy nadzienie przestygnie dodać posiekane drobno liście szpinaku oraz rozdrobniony ser feta. Wymieszać i odstawić. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe porcje. Każdy placek cienko rozwałkować na kształt przypominający okrąg. Na cieście układać nadzienie, składać na pieroga zlepiając brzegi. Smażyć na patelni cienko posmarowanej olejem z dwóch stron. Będzie to trwało kilka minut w zależności jak cienko rozwałkowaliście placek. Po zdjęciu z patelni posmarować roztopionym masłem. Podawać ciepłe z jogurtem, sosem czosnkowym lub jakimś innym.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP