niedziela, 24 marca 2013

CHLEB POMIDOROWO-CZOSNKOWY.

Bo czasami nic więcej do szczęścia nie potrzebuje prócz kromki świeżo upieczonego chleba z masłem, no i Wiosny za oknem.



CHLEB POMIDOROWO-CZOSNKOWY
korzystałam z przepisu Doroty z DOROTA SMAKUJE

150 g mąki pełnoziarnistej
350 g mąki pszennej
łyżeczka soli
3 g drożdży
łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody

3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 czubate łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku


Mąki przesiać razem z solą do miski i odstawić. Z 3 łyżek ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić do czasu aż zacznie bąbelkować. Następnie wlać do miski z mąkami, dodać oliwę oraz ciepła wodę. Wyrabiać ciasto, około 10 minut aż stanie się elastyczne. Umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
Gdy ciasto wyrośnie należy rozwałkować je dość cienko. Pociąć na prostokąty około 12 sztuk, które mają mieć wymiar przekroju keksówki. Wycięte kawałki układać jeden na drugim, smarując pastą pomidorowo-czosnkową pomiędzy. Gdy wszystkie będą gotowe ułożyć je w keksówce. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut, po czym umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 50 minut.
SMACZNEGO!!!




23 komentarze:

  1. prezentuje się wspaniale, to moje smaki. Podkradam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Słyszałam już o tej 'układanej' metodzie chlebowej. Ale w tej wersji wygląda... nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko bardzo się cieszę że Ci się podoba :)

      Usuń
  3. Przepiękny, zdjęcia i przepis zachęcają i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb bardzo w moim stylu.
    Ps: Szkoda, że chłopak nie byłby już tak zadowolony jak ja:D

    OdpowiedzUsuń
  5. pachnie z ekranu!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny i bardzo kojarzy mi się ze słoneczną Italią. Żeby tak jeszcze można było przenieść stamtąd trochę włoskiego słońca... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z podobnego przepisy korzystam wielokrotnie i zawsze wtedy kiedy tęsknię za latem - tym razem postanowiłem upiec go na śniadanie wielkanocne...
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz tym chlebem niesamowicie:)
    Zdjęcia aż pachną!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale, już sobie wyobrażam ten zapach... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. smacznie i nie ma jak domowy wypiek...Zdrowych spokojnych świąt życzymy!

    OdpowiedzUsuń
  11. pomidory i czosnek moje ulubione smaki, przepiękne zdjęcia :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy moge dodac zamiast mąki pelnoziarnistej mąkę żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wiem o co chodzi z zaczynem :( dodalam 3 łyżki cieplej wody, lyzeczke cukru i 3g drożdży jak w przepisie i nic sie nie dzieje :( jak moge inaczej zrobic zaczyn? Czy moze zrobilam cos zle?

    OdpowiedzUsuń
  14. Drożdże powinny zacząć pracować, ale możliwe że woda była za ciepła lub drożdże stare. Należy zaczyn zrobić jeszcze raz i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Mam pytanko, czy nie ma znaczenia jaki typ maki przenne? Jaki Ty uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Mam pytanko, czy nie ma znaczenia jaki typ maki przenne? Jaki Ty uzywasz?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP