wtorek, 26 marca 2013

CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE.

Na całe szczęście zdążyłam z publikacją w marcu. Jeszcze chwila, jeszcze moment i wyleciało by mi to kompletnie z głowy. Bo zaraz zaczną się przygotowania do świąt Wielkanocnych. Z piekarnika zaczną wyskakiwać niezliczone ilości mazurków, serników, różnego typu pieczystych, a na gazie bulgotał będzie w garnku żurek. Ale jakby ktoś miał jeszcze ochotę zatrzymać się choć na chwilę w tym świątecznym szaleństwie. Pomiędzy myciem okien a nastawianiem zakwasu na żurek to polecam to ciasto. Szybkie i bezproblemowe. Zaproponowane do upieczenia w WEEKENDOWEJ CUKIERNI przez marcową gospodynie JOASIĘ.


CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE
przepis z WEEKENDOWEJ CUKIERNI

25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g masła
225 g posiekanej czekolady deserowej
120 g brązowego cukru

4 jajka
szczypta soli
100 g posiekanych migdałów
cukier puder lub biała czekolada do dekoracji

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W rondelku umieścić masło. Rozpuścić na małym ogniu. Następnie odstawić i dorzucić do niego posiekaną czekoladę oraz brązowy cukier. Dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia się składników masy.
Mąkę razem z proszkiem przesiać do miski. Dorzucić zmielone migdały. Sypkie składniki połączyć z masą czekoladową do której następnie dorzucać po jednym żółtku, po czym dokładnie mieszać za każdym razem.
W innej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie połączyć ze sobą delikatnie masę czekoladową, pianę z białek oraz posiekane grubo migdały. Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia foremki. Piec 45-50 minut. Ciasto ma mieć wilgotny środek z wierzch spękany. Posypać cukrem pudrem lub udekorować białą czekoladą.
SMACZNEGO!!!







24 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie. ;) Dobrze, że zdążyłaś pokazać go przed świętami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto i fajne zdjecia. To pierwsze podoba mi sie bardzo :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglada!
    (I wlasnie zdalam sobie sprawe, ze ja mojego ciasta obfocic nie zdazylam, tak szybko zniklo :))

    OdpowiedzUsuń
  4. jak Ty robisz takie piekne zdjęcia? jak rozmyć tło, żeby to, co na pierwszym planie, było tak ładnie wyeksponowane??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiekty 85 mm przesłona 1.8, im mniejsza wartość przesłony tym większe rozmycie :)

      Usuń
  5. Cudne, miałam piec, ale chyba już przed Świętami nie dam rady. Świetna jest ta ściana jako tło :)

    klementynka, taki efekt uzyskuje się odpowiednim ustawieniem przesłony w aparacie tzn. jej dużym otwarciem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, choć niedawno było i u mnie, jak patrzę na Twoje to ponownie mam ochotę je upiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda :) popijam sobie teraz mała czarną i rozmarzyłam się - fajnie by tak zajadać teraz takie czekoladowe cudo ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bym Ci podesłała Deli ale już dawno go nie ma :)

      Usuń
  8. bardzo ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czekoladowy charakter tego ciasta zniewala

    mnie łatwiej jest gotować niz fotografować:(

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie Ci wyszło. Ta biała czekolada na wierzchu wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ohhh, wygląda aż za idealnie! :) i za idealne połączenie składników. i wogóle to zjadam oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. this cake looks sinful! yum!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda. Uwielbiam ciasto czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne ciasto! wygląda baaaardzo zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie się prezentuje ...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP