Na całe szczęście zdążyłam z publikacją w marcu. Jeszcze chwila, jeszcze moment i wyleciało by mi to kompletnie z głowy. Bo zaraz zaczną się przygotowania do świąt Wielkanocnych. Z piekarnika zaczną wyskakiwać niezliczone ilości mazurków, serników, różnego typu pieczystych, a na gazie bulgotał będzie w garnku żurek. Ale jakby ktoś miał jeszcze ochotę zatrzymać się choć na chwilę w tym świątecznym szaleństwie. Pomiędzy myciem okien a nastawianiem zakwasu na żurek to polecam to ciasto. Szybkie i bezproblemowe. Zaproponowane do upieczenia w WEEKENDOWEJ CUKIERNI przez marcową gospodynie JOASIĘ.
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE
przepis z WEEKENDOWEJ CUKIERNI
25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g masła
225 g posiekanej czekolady deserowej
120 g brązowego cukru
4 jajka
szczypta soli
100 g posiekanych migdałów
cukier puder lub biała czekolada do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W rondelku umieścić masło. Rozpuścić na małym ogniu. Następnie odstawić i dorzucić do niego posiekaną czekoladę oraz brązowy cukier. Dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia się składników masy.
Mąkę razem z proszkiem przesiać do miski. Dorzucić zmielone migdały. Sypkie składniki połączyć z masą czekoladową do której następnie dorzucać po jednym żółtku, po czym dokładnie mieszać za każdym razem.
W innej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie połączyć ze sobą delikatnie masę czekoladową, pianę z białek oraz posiekane grubo migdały. Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia foremki. Piec 45-50 minut. Ciasto ma mieć wilgotny środek z wierzch spękany. Posypać cukrem pudrem lub udekorować białą czekoladą.
SMACZNEGO!!!
Ciasto wygląda obłędnie. ;) Dobrze, że zdążyłaś pokazać go przed świętami!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i fajne zdjecia. To pierwsze podoba mi sie bardzo :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
dzięki majeczko :)))
Usuńale smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńCudnie wyglada!
OdpowiedzUsuń(I wlasnie zdalam sobie sprawe, ze ja mojego ciasta obfocic nie zdazylam, tak szybko zniklo :))
Maggie jeszcze raz musisz zrobić :)))
Usuńjak Ty robisz takie piekne zdjęcia? jak rozmyć tło, żeby to, co na pierwszym planie, było tak ładnie wyeksponowane??
OdpowiedzUsuńobiekty 85 mm przesłona 1.8, im mniejsza wartość przesłony tym większe rozmycie :)
UsuńCUDOWNE ;D
OdpowiedzUsuńCudne, miałam piec, ale chyba już przed Świętami nie dam rady. Świetna jest ta ściana jako tło :)
OdpowiedzUsuńklementynka, taki efekt uzyskuje się odpowiednim ustawieniem przesłony w aparacie tzn. jej dużym otwarciem.
dzięki, ściana wymarzona :)))
UsuńWspaniałe, choć niedawno było i u mnie, jak patrzę na Twoje to ponownie mam ochotę je upiec:-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) popijam sobie teraz mała czarną i rozmarzyłam się - fajnie by tak zajadać teraz takie czekoladowe cudo ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbym Ci podesłała Deli ale już dawno go nie ma :)
UsuńPięknie się prezentuje ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńczekoladowy charakter tego ciasta zniewala
OdpowiedzUsuńmnie łatwiej jest gotować niz fotografować:(
Cudnie Ci wyszło. Ta biała czekolada na wierzchu wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńohhh, wygląda aż za idealnie! :) i za idealne połączenie składników. i wogóle to zjadam oczami :)
OdpowiedzUsuńthis cake looks sinful! yum!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Uwielbiam ciasto czekoladowe.
OdpowiedzUsuńświetne ciasto! wygląda baaaardzo zachęcająco;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje ...
OdpowiedzUsuń