środa, 20 maja 2015

BURGERY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI I PESTO PIETRUSZKOWYM.

Burgery to jest taki fast food który dość często pojawia się na naszym stole. Najlepsze w burgerach jest to że ilość możliwości eksperymentowania z dodatkami jest nieograniczona. I wcale nie muszą to być tylko niezdrowe, ociekające tłuszczem elementy tylko zdrowe i świeże składniki tak jak w poniższym przepisie. Kilka propozycji na nie możecie znaleźć u mnie pod hasłem BURGERY. Wiosną zachęcam  Was do burgerowania w kuchni.



BURGERY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI I PESTO PIETRUSZKOWYM
4 sztuki

BURGERY
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
70 g pieczarek
½ cebuli
1 łyżka oliwy
2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
Sól
Pieprz
Olej

PESTO PIETRUSZKOWE
60 g płatków migdałowych lub słupków
100 ml oliwy
2 pęczki pietruszki
Sok z ½ cytryny
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz

Pieczarki
Oliwa truflowa
Roszponka
4 bułki np. z TEGO przepisu

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić do niej starte pieczarki i smażyć do czasu aż cały płyn z grzybów odparuje. W misce umieścić kaszę, usmażone pieczarki, ziarna słonecznika, posiekaną drobno pietruszkę oraz płatki owsiane uprzednio zalane małą ilością wrzątku. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Z masy uformować 4 burgery po czym ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w międzyczasie przerzucając je na drugą stronę. W międzyczasie gdy burgery będą się piekły przygotować pesto umieszczając wszystkie składniki w malakserze. Podsmażyć także pieczarki  pokrojone w plasterki na oliwe truflowej. Gdy burgery się upieką złożyć je w całość układając w grillowanej bułce roszponkę, burgera, podsmażone pieczarki oraz pesto.
SMACZNEGO!!!



Więcej przepisów na burgery znajdziecie w najnowszym magazynie FOOD culture

6 komentarzy:

  1. tylko 70 g pieczarek? 3 sztuki wystarczą ;)?

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne burgery, a to pesto pietruszkowe na pewno tylko podkreślało ich smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, nie mogę oderwać wzroku! Burgery wyglądają na prawdę smacznie, a że są z pesto to wiem, że by mi posmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczarkowe burgery, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają :)
    Mam pytanie gdzie można kupić takie śliczne deski do krojenia?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP