środa, 27 maja 2015

MINI CALZONE Z PIECZARKAMI, MOZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ.

Dzisiaj przepis na obiad należący może nie do najszybszych dań ale na pewno wart poświęconemu mu czasu. Chociaż i tak w tej wersji przygotowanie go trwa krócej niż tradycyjne, drożdżowe calzone. Pomysł na nie podpatrzyłam u Zuzi u której znajdziecie całą gamę śródziemnomorskich przepisów. Najbardziej w tego typu nadziewańcach podoba mi się koncepcja szaleństwa z nadzieniami. Tak naprawdę do środka możecie włożyć cokolwiek przyjdzie Wam do głowy i za każdym razem możecie podawać nowe danie. Także łapcie za patelnie. Mini calzone będą w sam raz na jutrzejszy obiad.




MINI CALZONE Z PIECZARKAMI, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
inspiracja od Zuzi z CHILLI CZOSNEK I OLIWA
około 12 sztuk

SOS
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
oliwa

CIASTO
500 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 250 ml wody

NADZIENIE
5 pieczarek
1 kulka mozzarelli
80 g szynki prosciutto

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w plasterki uważając aby się nie przypali. Następnie na patelnie wlać passatę oraz oregano. Wszystko smażyć razem około 10 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i odstawić. 
W misce umieścić wszystkie składniki ciasta i zagnieść je. Gdyby ciasto było za suche dolać trochę więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo dać się formować. Wyrobione ciast rozwałkować cienko. Przy pomocy szklanki wycinać dość duże kółka. Każde kółko posmarować sosem zostawiając wolny margines dookoła. Na środku ułożyć po kawałku każdego składnika nadzienia. Calzone złożyć na pół i skleić dokładnie rogi. Ulepione calzone smażyć na rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, Ich wierzch powinien być mocno zrumieniony. Podawać z resztą sosu.
SMACZNEGO!!!








2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP