sobota, 25 lipca 2015

BUCHTY Z JAGODAMI.

Gdy pomyślę o jagodach zaraz w głowie mam związane z nimi beztroskie chwile. I to wcale nie wspomnienia z głębokiego dzieciństwa lecz studenckie czasy. Wtedy podczas wakacji co roku wybieraliśmy się w góry na wędrówki z plecakami. Dwa tygodnie marszów górskimi szlakami podczas których żywiliśmy się spakowanymi do plecaka konserwami. Wtedy tuńczyk był rarytasem a mała kwota pieniędzy w portfelu starczyła na dwa tygodnie wspaniałych wakacji. Nigdzie się nie śpieszyliśmy a po całodniowej wędrówce mieliśmy jeszcze siłę siedzieć do późna przy ognisku nadszarpując gardła podczas głośnych śpiewów przy dźwiękach gitary. No i te jagody na bieszczadzkich szlakach, wielkie i rosnące dookoła. Częste podjadanie w trakcie marszu kończyło się jagodową wojną po której wszyscy byliśmy nimi wysmarowani. Ah co to były za czasy. Teraz gdy coś piekę z jagodami na ustach mam za każdym razem uśmiech od ucha do ucha wspominając tamten czas. Na całe szczęście oprócz jagodowych wspomnień czekają na mnie te jagodowe buchty. Radzę Wam też je upiec bo wprowadzają w bardzo dobry nastrój.






BUCHTY Z JAGODAMI
12 sztuk

530 g mąki pszennej
100 g masła
250 g mleka
3 łyżki drobnego cukru
7 g suszonych drożdży
1 jajko
szczypta soli
200 g jagód+2 łyżki cukru
1 jajko roztrzepane+płatki migdałowe do posypania

Masło umieścić w rondlu, rozpuścić po czym zestawić z ognia. Dolać do rondla mleko oraz dorzucić cukier. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Odlać trochę do miseczki po czym do mieszaniny dosypać drożdże. Odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną "bąbelkować". W międzyczasie odważyć mąkę, dodać do niej sól, resztę mleka z masłem i cukrem oraz jajko. Następnie dorzucić mieszankę z drożdżami i wyrobić ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera i na pewno będzie to łatwiejsze bo ciasto jest dość lepiące, ale także można to zrobić ręcznie. Ciasto zostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na blat na około 40 minut aż drożdże ruszą. Po tym czasie miskę z ciastem wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia na około 1 1/2-2 godziny wcześniej wyciągnąć ciasto z lodówki. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę którą następnie rozpłaszczyć w dłoni. Na środku układać trochę jagód wymieszanych z cukrem i zlepić formując kulę, którą następnie układać w tortownicy. Gdy uformujemy wszystkie bułeczki tortownicę z nimi przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30 minut aż buchty ładnie się zrumienią. Studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!




9 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze te płatki migdałów. Takie bułeczki muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i apetyczne buchty))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie wypieki zawsze wprowadzają w dobry nastrój:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie wspaniałe bułeczki na pewno wprowadzają w dobry nastój :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam takich jagodowych wspomnień, ale bułeczkę z jagodami bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP