Jeden z moich ulubionych obiadów, nie tylko w lecie. Gdy wybór młodych warzyw przytłacza i nawet nie trzeba za bardzo się wysilać aby z patelni na talerzu wylądowała bardzo smaczna frittata. Zachęcam Was do eksperymentowania i łączenia różnych składników. Bo kto lubi nudę na talerzu.
FRITTATA Z FASOLKĄ, CUKINIĄ, FETĄ ORAZ SZYNKĄ SERRANO
2 porcje
160 g ugotowanej zielonej fasolki szpragowej
60 g cukinii
1/2 cebuli
80 g szynki serrano
5 jajek
100 g sera feta
sól
pieprz
olej
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Małą ilość oleju rozgrzać na patelni po czym wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić ją po czym na patelnie dorzucić pokrojoną szynkę. Cebulą z szynką smażyć chwilę po czym dorzucić do nich cukinię oraz ugotowaną fasolkę. W misce roztrzepać jajka z solą oraz pieprzem po czym masą jajeczną zalać warzywa na patelni a na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w kostkę. Wszystko smażyć jeszcze około 5 minut na gazie po czym patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Całość piec około 15 minut po czym na koniec włączyć grilla i zrumienić wierzch frittaty.
SMACZNEGO!!!
Ten przepis oraz jeszcze kilka na letnie i szybkie obiady znajdziecie w najnowszym wydaniu GREEN CANOE
Aniu, przepis znaleziony w przegródce Z PATELNI - jednak wymaga użycia piekarnika, którego osobiście nie posiadam.
OdpowiedzUsuńFrittatę można także przygotować używając tylko patelni. Trzeba albo użyć pokrywki lub przerzucić ją na drugą stronę tak jak omleta :) Pozdrawiam
Usuń