środa, 8 lipca 2015

FRITTATA Z FASOLKĄ, CUKINIĄ, FETĄ ORAZ SZYNKĄ SERRANO.

Jeden z moich ulubionych obiadów, nie tylko w lecie. Gdy wybór młodych warzyw przytłacza i nawet nie trzeba za bardzo się wysilać aby z patelni na talerzu wylądowała bardzo smaczna frittata. Zachęcam Was do eksperymentowania i łączenia różnych składników. Bo kto lubi nudę na talerzu. 


FRITTATA Z FASOLKĄ, CUKINIĄ, FETĄ ORAZ SZYNKĄ SERRANO
2 porcje

160 g  ugotowanej zielonej fasolki szpragowej
60 g cukinii
1/2 cebuli
80 g szynki serrano
5 jajek
100 g sera feta
sól
pieprz
olej

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Małą ilość oleju rozgrzać na patelni po czym wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić ją po czym na patelnie dorzucić pokrojoną szynkę. Cebulą z szynką smażyć chwilę po czym dorzucić do nich cukinię oraz ugotowaną fasolkę. W misce roztrzepać jajka z solą oraz pieprzem po czym masą jajeczną zalać warzywa na patelni a na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w kostkę. Wszystko smażyć jeszcze około 5 minut na gazie po czym patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Całość piec około 15 minut po czym na koniec włączyć grilla i zrumienić wierzch frittaty.
SMACZNEGO!!!


Ten przepis oraz jeszcze kilka na letnie i szybkie obiady znajdziecie w najnowszym wydaniu GREEN CANOE







2 komentarze:

  1. Aniu, przepis znaleziony w przegródce Z PATELNI - jednak wymaga użycia piekarnika, którego osobiście nie posiadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frittatę można także przygotować używając tylko patelni. Trzeba albo użyć pokrywki lub przerzucić ją na drugą stronę tak jak omleta :) Pozdrawiam

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP