poniedziałek, 13 lipca 2015

MUSZLE NADZIEWANE BOBEM I CUKINIĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM.

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam te nadziewane muszle, które powstały z tego co znalazłam w lodówce. Lubię takie dania które nie dosyć że smakują to jeszcze zawierają w sobie składniki które zapewne zmarnowały by się zapomniane w lodówce. Kawałek cukinii, reszta bobu z poprzedniego obiadu a do tego pyszny pomidorowy sos. Wszystko zapiekane pod ciągnącą się skorupką z mozarelli, której termin przydatności powoli dobiegał końca stworzyły pyszny, letni obiad. Podzieliłabym się z Wami ale wszystko zniknęło w bardzo szybkim tempie. 


MUSZLE NADZIEWANE BOBEM I CUKINIĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

około 20 makaronowych muszli
1 duża mozarella

NADZIENIE
150 g ugotowanego i obranego bobu
1/2 cukinii
1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
3 czubate łyżki sera mascarpone
20 g parmezanu startego na tarce
1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
1 łyżka suszonego oregano
sól
pieprz
świeże listki oregano

SOS
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory malinowe
sól
pieprz
1 łyżka sera mascarpone
świeże listki oregano


Makaron ugotować krócej niż to jest podane na opakowaniu. Ja gotowałam około 8 minut. Następnie odcedzić, polać odrobiną oliwy, wymieszać dokładnie i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Następnie wrzucić na patelnie z łyżką masła i łyżeczką oleju. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Gdy tak się stanie dorzucić na patelnie startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Smażyć chwilę, cukinia ma być lekko twarda a nie rozgotowana. Pod koniec smażenia cukinię doprawić solą oraz pieprzem, po czym przełożyć ją do miski i odstawić do przestygnięcia. Do cukinii dorzucić ugotowany i obrany bób, ser mascarpone, starty parmezan. Na koniec nadzienie doprawić wędzoną papryką oraz świeżym i suszonym oregano i w razie konieczności solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę po czym dorzucić do niej pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Po chwili dołożyć pocięte w kostkę pomidory. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz oregano i dusić około 10 minut. Następnie do sosu dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. 
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Na dno formy do zapiekania wylać większą część sosu. Układać na nim muszle makaronowe nadziane wcześniej przygotowanym nadzienie. Na wierzch wylać resztę sosu i ułożyć poszarpaną mozarellę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
SMACZNEGO!!!





8 komentarzy:

  1. a ja się zastanawiam co zrobic z resztą cukinii.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się takie wykorzystanie bobu, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bób uwielbiam w każdej postaci więc wciskam gdzie mogę :)

      Usuń
  3. Idealne! Tu wszystko się świetnie ze sobą łączy:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Harmonia smaków :) Ja również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Robiłem kilka dni temu niemal identyczne danie, tyle że bez bobu i również w ramach sprzątania lodówki, albo inaczej - w ramach ugotowania obiadu z niemal niczego. Jak widać zawsze da się coś cudownego wyczarować :D

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP