Połączenie bobu oraz ricotty sprawdziło się nie raz (między innymi w TEJ tarcie) . Tym razem dodałam do niego chrupiącą szynkę serrano co wzbogaciło konsystencję oraz smak i tak oto powstał bardzo przyjemny, letni obiad. Zachęcam Was do przygotowania go póki zielone ziarna bobu zerkają ze sklepowych półek.
MAKARON NADZIEWANY BOBEM, RICOTTĄ I SZYNKĄ SERRANO
2-3 porcje
NADZIENIE
250 g ugotowanego i obranego bobu
250 g sera ricotta
20 g parmezanu
100 g szynki serrano
1 łyżka sera mascarpone
kilka listków mięty
sól
pieprz
około 20 rurek makaronowych (użyłam makaronu manicotti ale można użyć także canelloni)
1 duża mozzarella
50 ml śmietanki kremówki 30%
Bób, ricottę, parmezan starty na tarce o małych oczkach, ser mascarpone wymieszać w razem w misce. Szynkę wytopić na suchej patelni z dwóch stron. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do nadzienia. Doprawić solą, pieprzem oraz pokrojonymi drobno listkami mięty. Rurki makaronowe ugotować al dente. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ugotowany makaron nadziewać doprawionym nadzieniem a następnie układać w naczyniu do zapiekania. Następnie całość polać śmietanką, na górze ułożyć poszarpaną mozzarellę i całość zapiekać około 20-25 minut, aż ser z góry ładnie się zrumieni.
SMACZNEGO!!!
u Ciebie nawet zwykła zapiekanka wygląda jak najlepsze danie świata ;)
OdpowiedzUsuńjakie wieki nie jadłam zapiekanek! wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń