wtorek, 14 lipca 2015

LETNIA MINESTRONE.

Wchodząc w lipcu do warzywniaka i patrząc na półki uginające się pod ciężarem pięknych i kolorowych warzyw i owoców myślę o tym że wielkim szczęściem byłaby możliwość rozdziału lipcowych dóbr na zimowe miesiące. Tak bardzo o tamtym czasie brakuje mi smaków i kolorów lata. W głowie migają mi różne pomysły na typowo letnie dania ale niestety nie jestem w stanie przygotować wszystkich letnich potraw które przelatują mi przez myśli lub migają na ekranie komputera. Zapisuje je skrupulatnie w zakładkach lub w głowie z nadzieją że w przyszłym roku o tym czasie przypomnę sobie o nich. Jest jednak różnie, niektóre mocno zapadają w pamięć a fascynacja innymi szybko mija. Gdy dopadają mnie takie myśli staram się nie popadać w ponury nastrój, trzeba się nacieszyć tym co jest więc po prostu robię minestrone.





LETNIA MINESTRONE

3 łyżki oliwy
1 cebula
1 ziemniak
2 ząbki czosnku
100 g pęczaku
skórka parmezanu
250 g białej fasoli z puszki
200 g zielonej fasolki
200 g cukinii
6 suszonych pomidorów
400 g młodej kapusty
1 duży malinowy pomidor
2 litry wody
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku oraz oregano

W garnku rozgrzać oliwę po czym wrzucić na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć aż cebula się zeszkli po czym dorzucić ziemniaka pokrojonego w kostkę. Smażyć aż ziemniaki się lekko zrumienią po czym dorzucić do niech czosnek pokrojony w plasterki. Wszystko podsmażać kilka minut uważając aby czosnek się nie przypalił po czym zalać dwoma litrami wody. Do garnka dorzucić skórkę parmezanu, pęczak, fasolę, fasolkę, kapustę, suszone pomidory oraz malinowego pomidora pokrojonego w ósemki. Doprawić solą, pieprzem oraz wrzucić świeże zioła. Całość zagotować oraz gotować około 25 minut.  Minut przed końcem dorzucić cukinię pokrojoną w plasterki. 
SMACZNEGO!!!




P.S Minestrone przygotowałam do letniego wydania GREEN CANOE w którym znajdziecie mnóstwo letnich inspiracji i nie tylko :)




1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP