O moich jagodowych wspomnieniach pisałam już ostatnio przy okazji przepisu na BUCHTY Z JAGODAMI, więc dzisiaj bez zbędnych wstępów. Zapraszam Was na mój tort imieninowy. Kawałeczek dla każdego wielbiciela połączenia kokosowego-jagodowego, po zjedzeniu którego krąg wielbicieli tegoż połączenia na pewno znacząco się powiększy.
KOKOSOWY TORT Z JAGODAMI
KOKOSOWY TORT Z JAGODAMI
tortownica o średnicy 20 cm
BISZKOPT
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
110 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
100 g drobnego cukru
FRUŻELINA JAGODOWA
250 g jagód
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
KREM
400 g serka mascarpone
300 g śmietanki kokosowej
2 łyżki cukru pudru
woda kokosowa do nasączenia biszkoptów
płatki kokosowe
jagody lub borówki amerykańskie
Biszkopt najlepiej upiec dzień lub dwa wcześniej. Białka, koniecznie w temperaturze pokojowej ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając do nich cukier. Na koniec do ubijanej masy dodawać pojedynczo żółtka. Do miseczki odmierzyć mąki i dodać je w trzech partiach do masy jajecznej. Za każdy razem delikatnie masę zamieszać szpaktułką lub rózgą, ale należy to zrobić naprawdę delikatnie. Masę przelać do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piec około 35-40 minut w nagrzanym na 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu zostawić na blacie do ostygnięcia. Wyciągnąć z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Tego samego dnia najlepiej także przygotować frużelinę jagodową. Owoce umieścić w garnku, zasypać cukrem i odstawić na około 30 minut. Następnie gotować około 10 minut uważając aby wszystkie owoce się nie rozgotowały. W międzyczasie odlać trochę soku i wymieszać w nim żelatynę. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec do frużeliny po zdjęciu z ognia dodać żelatynę z sokiem i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki.
W dzień składania tortu. W misce miksera umieścić ser mascarpone oraz śmietankę kokosową. Dodać cukier puder po czym całość ubić aż masa będzie sztywna uważając aby nie przebić kremu. Na blacie ustawić dwie miski. W jednej umieścić 3 łyżki kremu kokosowego oraz 3 łyżki frużeliny jagodowej po czym całość wymieszać dokładnie. W drugiej umieścić 2 łyżki kremu kokosowego oraz łyżkę frużeliny. Po wymieszaniu wszystkie kremy odstawić do lodówki. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy z blatów nasączyć wodą kokosową. Na paterze ułożyć pierwszy blat po czym wysmarować go pozostałą frużeliną jagodową. Na frużelinie rozłożyć część kremu z pierwszej miseczki, powinno go zostać tyle aby wystarczyło na wysmarowanie części boku tortu. Całość przykryć drugim blatem na którym rozłożyć krem kokosowy i rozsypać jagody. Na końcu ułożyć trzeci blat. W dolnej partii boków tortu rozprowadzić krem z pierwszej miseczki, następnie krem z drugiej miseczki. Na górze tortu i górze boków natomiast rozprowadzić krem kokosowy. Tort wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem udekorować go płatkami kokosowymi i jagodami.
SMACZNEGO!!!
Wspaniały tort, przy najbliższej okazji zainspiruję się przepisem. Uwielbiam kokosy i jagody, mniam!
OdpowiedzUsuńTort wygląda wyśmienicie (:
OdpowiedzUsuńMaliny i kokos - co za połączenie!
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńJagody i kokos to takie nieoczywiste, a zaskakująco pyszne połączenie :)
Najlepsze życzenia imieninowe :)
Śliczny jest ten tort! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest obłędny, zwłaszcza z tak świetnym połączeniem smakowym! :)
Połączenie smaków idealne. Tort wygląda obłędnie. Takiemu nie można się oprzeć. Chętnie go zrobię :)
OdpowiedzUsuńCudeńko! Najlepszego :)
OdpowiedzUsuńSuper tort a sezon jagodowy w pełni :-) chetnie wypróbuje proszę tylko o info ile łyżek fruzeliny ma być w drugiej miseczce "W drugiej umieścić 2 łyżki kremu kokosowego oraz łyżek frużeliny. "
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam to jedną łyżkę. Poprawiłam już wpis. Pozdrawiam Ania
UsuńGdzie kupię taką śmietankę kokosową, mam taką ochotę, że zaraz oszaleję!
OdpowiedzUsuńKupujesz puszkę mleka, wstawiasz w zimne miejsce i bez wstrząsania otwierasz. Na górze puszki masz śmietankę ;) Pozdrawiam
UsuńAnia