Wysyp borówek amerykańskich w ogródku zobowiązuje do przetwarzania. Przerabiam na frużelinę, zastanawiam się nad dżemem, podjadam prosto z krzaczka i wrzucam do pankejków. W tym wydaniu z dodatkiem domowego ekstraktu waniliowego smakują wybornie. W sam raz na długie, letnie śniadanie na dworze.
WANILIOWE PANCAKES Z BORÓWKAMI
porcja dla 2 osób
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru pudru
35 g masła
150 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
około 200 g borówek amerykańskich
W misce miksera umieścić wszystkie suche składniki. Masło włożyć do rondelka i na małym ogniu rozpuścić. Następnie wlać do niego mleko i całość przelać do miski z suchymi składnikami. Do miski także wbić jajko i wlać ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dorzucić do ciasta borówki, wszystko razem wymieszać i odstawić na minimum 30 minut. Placki smażyć na suchej patelni do czasu aż każda strona ładnie się zrumieni. Podawać z jogurtem.
SMACZNEGO!!!
śliczne zdjęcia, u nas wysyp porzeczek, każdy pomysł dobry :) pozdrawiam, dorota
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami też na pewno dobre by wyszły :)
UsuńUwielbiam pancakes!
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być na śniadanie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńidealne :)
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńTy mnie zawsze kusisz zdjęciami na jakiś przepisy. Borówki w lodówce już czekają :)
OdpowiedzUsuń