piątek, 15 stycznia 2016

MARCEPANOWE GOFRY Z SOSEM POMARAŃCZOWYM.

Styczeń na chwilę przyniósł śnieg, by zaraz po chwili świat opanowała wszechogarniająca plucha. Która ani nie wygląda przyjemnie, ani nie nastraja pozytywnie. Serce coraz bardziej rwie się do wiosny, lecz jeszcze trochę na nią trzeba będzie poczekać. To czekanie oczywiście proponuje sobie umilić na przykład tymi goframi. Jeszcze zimowymi bo z dodatkiem marcepanu i sosu pomarańczowego. Dzięki nim jakoś przetrwam, zwłaszcza że z każdym dniem zmrok zapada troszkę później.




MARCEPANOWE GOFRY Z SOSEM POMARAŃCZOWYM
około 10 sztuk

MARCEPAN (można użyć także gotowego marcepanu)
1 1/2 szklanki mielonych migdałów 
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli

SOS POMARAŃCZOWY
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1 duża pomarańcza


CIASTO
1 1/2 szklanki mąki pszennej (około 250 g)
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
3/4 szklanki wody 
1/2 szklanki mleka
2 jajka
200 g marcepanu z przepisu powyżej


Marcepan
Wszystkie składniki marcepanu połączyć ze sobą. Marcepan zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 24 godziny.

Sos
Pomarańczę wyfiletować. Pomarańczę postawić na blacie, nożem ściąć skórkę. Następnie kawałki pomarańczy powycinać spomiędzy błonek. Z pozostałości po filetowaniu wycisnąć sok.  Na suchej patelni rozsypać równomiernie cukier i wstawić na mały gaz. Gdy cukier się stopi wrzucić na patelnie masło. Wymieszać całość tak aby masło połączyło się z roztopionym cukrem. Na koniec na patelnie dorzucić kawałki pomarańczy oraz sok. Mieszać chwilę do połączenia się składników, po czym sos zdjąć z ognia i odstawić.

Gofry
Suche składniki czyli mąkę, sól, pokruszony marcepan i proszek do pieczenia połączyć razem. To samo zrobić z mokrymi składnikami olejem, wodą, mlekiem oraz ekstraktem. Do mokrych składników dodać żółtka, a białka oddzielnie ubić na sztywno. Suche i mokre składniki zmiksować razem po czym przy pomocy rózgi kuchenne lub szpatułki wmieszać ubite wcześniej białka w masę. Należy to zrobić delikatnie aby masa nie opadła. Przygotowane ciasto wlewać do nagrzanej wcześniej porządnie gofrownicy i piec według wytycznych producenta. Ja piekłam w rozgrzanej maszynie około 5 minut.
SMACZNEGO!!!





8 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP