Lubię czasami ugotować coś pracochłonnego i skomplikowanego. Nie wiem jak Wy macie ale ja uwielbiam stać godzinami przy garach marynując, smażąc i piekąc. Czekać aż składniki się przegryzą czy odleżą swoje. Naprawdę lubię, nie ma się co jednak oszukiwać, to się zdarza czasami, od święta. Na co dzień u nas jak i zapewne u Was królują dania raczej proste, nie pochłaniające zbytniej uwagi i szybkie do zrobienia, lecz wcale nie gorsze w smaku. Tak jak ta naprawdę wyborna pasta do chleba. Pomysł na tą pastę zrodził się podczas przygotowywania, a raczej podjadania nadzienia do TYCH PIEROGÓW. Nadzienie tak mi zasmakowało, że zapragnęłam zjeść go w większej ilości, a co może do tego bardzie się nadawać niż kanapka suto posmarowana taką oto pastą :)
PASTA Z RICOTTY Z ŁOSOSIEM I KAPARAMI
250 g serka ricotta
125 g wędzonego na ciepło łososia
2 czubate łyżki posiekanych kaparów
1 łyżka soku z cytryny
skorka otarta z 1/4 cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na minimum 30 minut aby składniki się przegryzły.
Zajadać ze smakiem.
Musi być pyszna! Uwielbiam ricottę, łososia też nawet akceptuję - super połączenie! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta pasta! Uwielbiam ricottę :)
OdpowiedzUsuńJa to akurat nigdy nie lubię robić nic pracochłonnego :) Wszystkie moje dania są możliwie proste ;) A pasta super - bardzo fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nie miałam okazji nigdy jeść tak przygotowanego łososia, ale muszę przyznać, że prezentuje się bardzo fajnie. Właśnie dlatego ja również jestem wielką fanką dań rybnych. Tym bardziej, że jak zaglądam na przepisy https://mowisalmon.pl/przepisy/ to wtedy wiem, że to jest miejsce gdzie znajdziemy wiele fajnych dań.
OdpowiedzUsuń