wtorek, 19 stycznia 2016

ZUPA POROWA Z PĘCZAKIEM.

Za oknem przyjemnie przymroziło, liczę więc że wymrozi wszystkie zarazki które czyhają na nasze zdrowie. Po spacerze podczas którego oddech marznie w ustach, najlepiej rozgrzać się zupą i to nie byle jaką bo porową. Roboty z nią tyle co nic. Pamiętajcie żeby użyć dobrego bulionu, bo tak naprawdę ma on kluczowe znaczenie dla smaku zupy. Od biedy, jeśli nie chce mi się czekać aż bulion z zamrażarki się rozmrozi, używam zamiast bulionu wody, ale z rosołem jest zdecydowanie smaczniej.



ZUPA POROWA Z PĘCZAKIEM
3 porcje

3 duże pory
3 łyżki masła
1 duża pierś kurczaka (może być także pierś gotowana)
1 litr bulionu drobiowego
5 łyżek pęczaku
sól
pieprz
jogurt do podania

W garnku rozgrzać masło i wrzucić na nie pokrojony w kostkę por. Smażyć chwilę aż pory się zeszklą, następnie dorzucić do nich kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażyć mieszając całość. Następnie do garnka dolać bulion, dorzucić pęczak, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut aż pęczak zrobi się odpowiednio miękki. Zupę podawać wymieszaną z jogurtem.
SMACZNEGO!!!



11 komentarzy:

  1. Pyszna zupka, a pęczak dodaje super smaczku. Jestem zachwycony Twoim blogiem. Będę wpadał tu częściej. Obserwuję! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki kurczakowi sprawia wrażenie lekkiej, ale i sycącej, z uwagi na pęczak z kolei. super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zaskakująco sycąca jest, nawet jak czasami robię na samej wodzie :)

      Usuń
  3. Mniam, idealna na te mroźne popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa idealna na dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie jadłam pęczaka w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupy robimy na filtrowanej wodzie - mamy filtr fitaqua. Również filtrujesz wodę do zup?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP