Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się po prostu krewetkowa szwedzka sałatka. Będąc na wakacjach, kupowaliśmy ją przy okazji każdej wizyty w sklepie by potem zajadać się nią prawie codziennie na śniadanie. Taka domowa wersja jest jednak sto razy smaczniejsza i przynajmniej mamy pewność co znajduje się w środku, a roboty z nią tyle co nic. Zachęcam Was do jej przygotowania.
SKAGENRÖRA
około 15 surowych krewetek
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Krewetki obrać i gotować we wrzątku około 3 minut. Przełożyć na cedzak i przelać zimną wodą. W misce wymieszać śmietanę, majonez, sok z cytryny, posiekany koperek i ostudzone i pokrojone w mniejsze kawałki krewetki, doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!!!
Przepis dodają do akcji Mopsika Kuchnia Skandynawska 2016
Oj tak. Robiłam ją - jest pyszna. Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuńW Danii też jest bardzo popularna. Szczerze mówiąc, mi się już trochę przejadła ;)
OdpowiedzUsuń