niedziela, 27 listopada 2016

SKAGENRÖRA.

Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się po prostu krewetkowa szwedzka sałatka. Będąc na wakacjach, kupowaliśmy ją przy okazji każdej wizyty w sklepie by potem zajadać się nią prawie codziennie na śniadanie. Taka domowa wersja jest jednak sto razy smaczniejsza i przynajmniej mamy pewność co znajduje się w środku, a roboty z nią tyle co nic. Zachęcam Was do jej przygotowania.






SKAGENRÖRA

około 15 surowych krewetek
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz

Krewetki obrać i gotować we wrzątku około 3 minut. Przełożyć na cedzak i przelać zimną wodą. W misce wymieszać śmietanę, majonez, sok z cytryny, posiekany koperek i ostudzone i pokrojone w mniejsze kawałki krewetki, doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!!!




Przepis dodają do akcji Mopsika Kuchnia Skandynawska 2016



2 komentarze:

  1. Oj tak. Robiłam ją - jest pyszna. Dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W Danii też jest bardzo popularna. Szczerze mówiąc, mi się już trochę przejadła ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP