Gdy za oknem szaro-buro, ja marzę o słońcu i tęsknie za bujną zielonością dookoła. Nie zostaje nic innego jak ratować się w takie dni zielonym pesto z rukoli i nasion słonecznika. Dzięki niemu śniadaniowa kanapka smakuje lepiej a szybki obiad z makaronem napawa optymizmem na nadchodzącą zimę.
PESTO Z RUKOLI I NASION SŁONECZNIKA
80 g nasion słonecznika
100 g rukoli
25 g startego drobno parmezanu
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól
oliwa
Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, pilnując aby za bardzo nie zbrązowiały. W malakserze umieścić wszystkie składniki i miksować co jakiś czas dolewając trochę oliwy. Gotowe pesto przełożyć do słoika i z góry zalać oliwą. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!!!
wygląda pysznie, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń