niedziela, 25 listopada 2012

CIASTO Z JABŁKAMI I DYNIĄ.

Zachęcona przez SMAKI ALZACJI upiekłam ciasto w ramach WEEKENDOWEJ CUKIERNI. Fajny pomysł na wspólne pieczenie, przyznaję się że pierwszy raz uczestniczę. Oczywiście jak mi się to zdarza często, lekko zmodyfikowałam ciasto, dodając warstwę białkową, która niezmiernie kojarzy mi się z ulubionym ciastem jabłkowym serwowanym przez moją ciocię na imprezach rodzinnych (muszę koniecznie wyciągnąć od Niej przepis).
Do tego dynia Hokkaido, którą odkryłam niestety dopiero w tym roku i mamy pyszną pozycję jesienną, zapewne jedną z ostatnich ze względu na zbliżające się nie ubłagalnie święta.


CIASTO Z JABŁKAMI I DYNIĄ
tortownica o średnicy 25 cm

CIASTO
160 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
50 cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

NADZIENIE 
500 g dyni, ja użyłam Hokkaido 
600 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
50 g brązowego cukru
garść rodzynek
2 białka
2 łyżki cukru


Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiać do misy miksera. Dodać pokrojone w kostkę masło. Zagniatając dodawać cukier oraz jajko. 3/4  wyrobionego ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 0.5 godziny, resztę także zawiniętą umieścić w zamrażarce.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. 
Dynię pokroić w kostkę, umieścić w garnku i prażyć podlewając wodą około 15 minut aż zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, cynamon oraz cukier i dusić około 10 minut. Na koniec dorzucić garść rodzynek. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając dwie łyżki cukru.
Ciastem z lodówki wylepić tortownicę, podziurkować i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut do zrumienia.
Uduszone jabłka z dynią wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu rozsmarować ubite białko a na to zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki. Wstawić do piekarnika na około 40 minut do zrumienienia wierzchu.
SMACZNEGO!!!




20 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie pyszne ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, dynia z jabłuszkami to niebo w gębie. Piękne talerzyki!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna jesień w cieście

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale. Zostalo cos jeszcze? Wlasnie zjdalam obiad i chetnie wpadlabym na kawek :) I na ciasto oczywiscie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. kurcze piękne wyszło! nie mówiłam, że pyszne jest?! cieszę się,że wzięłaś udział!!! i mam nadzieje, że weźmiesz w kolejnej edycji Grudzień bo będzie sernik z ricottą :) buziaki juppi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak sernik to koniecznie, tylko żebym się wyrobiła bo wiadomo święta:)))

      Usuń
  6. a co to za konkurs? ciasto wygląda świetnie...musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie konkurs tylko wspólne pieczenie:))))

      Usuń
  7. Fju, fju - pychota jakaś znów u Ciebie! A Hokkaido jest boska...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam wrażenie, że kochane Bloggerki mają jakieś niewyczerpane zapasy dyni... Pysznie. PS. Fajne łyżeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety zapasy się wyczerpują powoli, jeszcze jedna Hokkaido czeka w piwnicy i trzy malutkie:))) łyżeczki wypożyczine od mojej przyjaciółki na potrzeby fotograficzne:)))

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie. Jakoś mi umknęło to ciasto w weekendowej cukierni, a wygląda naprawdę pysznie. Zresztą owocowe ciasta są najlepsze, a dodatek dyni to taki mały hardcore :-D
    PS. Fajna ta porcelana z moich stron.. No prawie z moich ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. porcelana super, bolesławiecka:)))

      Usuń
  10. Wgląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam w sobotę to przepyszne ciasto, domownikom tak smakowało, że w niedzielę wieczorkiem nie było po nim żadnego śladu.
    Przepyszne.
    Pozdrawiam
    Goja

    OdpowiedzUsuń
  12. To się bardzo cieszę Goju :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto przepyszne :)
    zrobię je jeszcze nie raz

    OdpowiedzUsuń
  14. komentarz językowy - czas mija 'nieubłaganie', a nie 'nie ubłagalnie'. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP