Tak jestem SERNIKOŻERCĄ, przyznaje się bez bicia. Uwielbiam zarówno piec i konsumować. Sernik z kajmakiem produkowałam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Pyszny, kremowy z masą kajmakową w środku jak i na wierzchu, a to wszystko pod warstwą chrupiących migdałów. I chyba nie tylko mi smakował, bo wszystko zjedzone i nie został nawet kawałeczek.
SERNIK Z KAJMAKIEM
(przepis zaczerpnięty z WHITE PLATE,
pozmieniałam proporcje troszkę)
tortownica o średnicy 25 cm
SPÓD:
70 g orzeszków ziemnych, solonych
125 g ciastek pełnoziarnistych
60 g roztopionego masła
1 łyżka cukru
MASA SERNIKOWA:
230 g masy krówkowej/kajmakowej
50 g masła
100 g cukru
3 jajka
700 g sera na serniki
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zamienić na
cukier waniliowy, najlepiej na cukier z prawdziwą wanilią)
POLEWA
170 g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
płatki migdałowe
Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki spodu rozdrobnić, ja użyłam malaksera. Ciastka oraz orzechy rozdrobnić, a następnie połączyć z cukrem oraz roztopionym masłem. Całość wyłożyć na spód tortownicy i umieścić w piekarniku na 10 minut.
W międzyczasie zająć się masą sernikową. Utrzeć razem masło z cukrem i wanilią, następnie dodać kajmak i całość dalej ucierać, aż masa będzie gładka. Dodawać pojedynczo jajka oraz po trochu ser, a na końcu mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksować.
Gdy masa będzie gotowa, wylać ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika, jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Piec około 50 minut, uważając aby góra za bardzo się nie zrumieniła.
Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy ostygnie wylać na górę polewę z podgrzanego kajmaku i mleka, wierzch posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!!!
też się zaliczam do sernikożerców, Twój serniczek wygląda przepysznie, kajmak i migdały, super :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Sernik przepiekny. A te biale dechy rownie piekne :))
OdpowiedzUsuńo dziękuje, właśnie ostatnio postarzałam:)
UsuńJa tez sie wzielam za postarzanie :) Zobaczymy, co z tego mi wyjdzie :))
Usuńto pokazuj koniecznie, ja użyłam wosku do drewna i farby akrylowej:)))
UsuńAaale pyszność, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mój ulubiony sernik :) Zrobiłam go ostatnio z orzechową masą krówkową, jest chyba jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńo to muszę wypróbować:)))
Usuńmusi być obłędnie słodki :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie nie był bardzo słodki:)))
UsuńKajmak powiadasz.. lubię kajmak :)
OdpowiedzUsuńjaki wyborny ! poczęstuj kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńproszę Cię bardzo:)))
Usuńtylko kusisz tym słodkim a mi się nie chce piec !
UsuńCudny! :-) Ja też jestem sernikożercą! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Zastanawiam się czy bardziej lubię piec czy jeść. Ale chyba to pierwsze. Twój śliczny!
OdpowiedzUsuńna pewno pieczenie lepsze dla figury niż jedzenie:)))
UsuńWspaniały sernik , kajmak i migdały to świetne połączenie. Zdjęcia jak zwykle pięknie i smakowite:)
OdpowiedzUsuńTen sam sernik czeka u mnie w kolejce do publikacji :) tak, też jestem SERNIKOŻERCĄ :)
OdpowiedzUsuńSer, kajmak i migdały? Tak, jestem zdecydowana zjeść przynajmniej 2 kawałki!
OdpowiedzUsuńoj to musi być absolutnie przepyszne!Dziękujemy za kolejne piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękne zdjęcia a sernik na pewno palce lizać :)
OdpowiedzUsuńTrafilam tu wlasnie przez foodgawker:) Piekne, bezpretensjonalne zdjecia, sernik wyglada oblednie... Breath of fresh air, nie wiem dlaczego wczesniej nie wpadlam na Twoj blog!!
OdpowiedzUsuńdziękuje, bardzo mi miło, aż się chce robić więcej dzięki temu:)))pozdrawiam:)))
UsuńSernik i karmel - czy może być coś lepszego? :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie! życzę Wam zdrowych, spokojnych Świąt i do szybkiego kolejnego spotkania:))
OdpowiedzUsuńupieklam wczoraj. Nie jest slodki - jest bardzo kremowy.
OdpowiedzUsuńPyszny...
Pieklam troche dluzej niz podano ale to zawsze pozstaje w kwestii piekarnika :)