wtorek, 6 listopada 2012

MINI QUICHE RAZOWE Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM

Zainspirowana mini quichami zrobionymi przez SMAKI ALZACJI, które miałam przyjemność spróbować na poznańskim Food Day, stwierdziłam, że to bardzo dobry pomysł na imprezę. I przy okazji naszego ostatniego wieczoru filmowego przyrządziłam coś podobnego. U mnie jako nadzienie wygrały pieczarki z cebulą i podsmażonym boczkiem wędzonym, przykryte sernikową kopułką, ale tak naprawdę przy tego typu przekąsce można puścić wodze wyobraźni i do środka wrzucić co tylko sobie wymarzymy lub to co aktualnie znajduje się w naszej lodówce.


MINI QUICHE Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM

CIASTO
155 g mąki razowej
95 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
jajko
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli

NADZIENIE
150 g boczku wędzonego
320 g pieczarek
1 cebula
łyżka masła 
świeży tymianek i majeranek
sól
pieprz
płatki chilli

WYPEŁNIENIE
180 g śmietany 18%
190 sera twarogowego
2 jajka
40 g sera cheddar (starty na tarce o małych oczkach)
sól 
pieprz

W pierwszej kolejności przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść i umieścić w lodówce na min 30 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Po tym czasie wyjąc ciasto, rozwałkować i kubkiem wycinać okręgi , którymi następnie wylepiać formę do muffinek. Mi z tej porcji ciasta wyszło 14 spodów. Wstawić jeszcze do lodówki na chwilę i przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem. Formę wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojony boczek oraz cebulę  i podsmażyć. Pieczarki zetrzeć na tace o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię do boczku i cebuli, smażyć około 10 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chili. Farsz przełożyć do miski i doprawić świeżymi ziołami. 
W misce wymieszać razem trzepaczką wszystkie składniki zalewy.
Na upieczone spody nakładać farsz i następnie zalewać mieszaniną jajeczną.
Wstawić do piekarnika jeszcze na około 20 minut. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!!!

13 komentarzy:

  1. ja też tamtych nie spróbowałam :( ostatnio upiekłam coś dla leniwych - korzystając z ciasta francuskiego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no takie z ciasta francuskiego też są ok, ja chciałam razowe zrobić bo zapowiadało się obżarstwo i aby zniwelowac wyrzuty sumienia:)))

      Usuń
  2. Bezbledne! I faktycznie, do srodka mozna napakowac tego, co mamy akurat pod reka.

    OdpowiedzUsuń
  3. niby można eksperymentować, ale zestaw pieczarki+boczek jest niewątpliwie strzałem w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooooo tak!
    Czyli robimy wymianę: my przynosimy mini banoffee, Ty te śliczne quiche i oglądamy Przyjaciół :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobraaaa, tylko quiche już wylądowały w żołądkach , ale mogę upiec kolejne:))))

      Usuń
  5. ale urocze! i do tego smaczne na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudowne! No i jesteś mistrzynią fotografii :) Zazdraszczam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziękuje, bardzo mi miło, ale nie jestem:)))

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie babeczki vel quiche vel tartAletki vel tartEletki itd Wspaniałe rozwiązanie na imprezki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała propozycja przekąski, cudne zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie to jest ładne!! Fotki zapierające, przedmówczynie mają absolutna rację :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP