sobota, 5 stycznia 2013

CASSEROLE Z KURCZAKIEM, ZIEMNIAKAMI I FASOLĄ.

Właśnie w takie dni jak ten, szarobury, mało przyjemny styczniowy dzień, gdy czuje że dopada mnie przeziębienie i chyba mu nie ucieknę tym razem. Gdy już przejadły mi się świąteczne smaki  i zaczynam myśleć powoli o wiośnie i lecie, o których przypomniałam mi zjedzona wczoraj tarta owocowa. Mam ochotę na sprawdzone, rozgrzewające danie przy którym nie trzeba się za bardzo przepracowywać, i wtedy sięgam po casserole. Robiłam je już w różnych kombinacjach, ale ostatnio ta mi smakuje najbardziej.


CASSEROLE Z KURCZAKIEM, ZIEMNIAKAMI I FASOLĄ
przepis z KWESTII SMAKU

5 udek kurczaka ( w temperaturze pokojowej)
kilka mniejszych ziemniaków
puszka białej fasoli
3-4 ząbki czosnku w łupinkach
2 łyżki kaparów
1/2 szklanki czarnych oliwek
1 szklanka bulionu drobiowego 
kilka gałązek tymianku świeżego lub łyżeczka tymianku suszonego
oliwa
sól

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą oraz pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, opłukać zimną wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chwilę udka na dużym ogniu do zrumienienia się skórki z obydwu stron. Przełożyć do garnka (ja użyłam garnka żeliwnego, ale może być też naczynie żaroodporne, ważne żeby miało przykrywkę). Na patelnie po podsmażaniu kurczaka wrzucić pokrojone wcześniej ziemniaki oraz czosnek w łupinkach, można go wcześniej zgnieść nożem. Do garnka dorzucić także odcedzoną i opłukaną wcześniej fasolę oraz odcedzone kapary oraz oliwki. Dolać gorący bulion oraz masło. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę. Po pół godzinie zdjąć pokrywkę. Można zagęścić śmietanką lub rozgnieść trochę ziemniaków i fasoli ze środka. Danie nie potrzebuje żadnych dodatków, wskazane wyjadanie prosto z garnka.
SMACZNEGO!!!



10 komentarzy:

  1. Fantastyczne danie. Proste, sycące i...pięknie podane:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż ślinka cieknie, zjadłabym na obiad chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to pysznie wygląda! te przyrumienione ziemniaczki aż ślinka cieknie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. konkretne, syte danie - lubię!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię czasem podobne danie z kurczaka, ziemniaków, czosnku i chorizo ale bez fasoli wiec to już nie casserole.
    Następnym razem dodam fasolkę i z dumą będę obwieszczać jego nazwę: "casserole":)
    O tej porze roku fasola w każdej postaci jest mile widziana a w przedstawionej przez Ciebie kombinacji wygląda świetnie.
    Mam nadzieję, że nie rozłożyłaś się na dobre. Uważaj na siebie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem fanką kurczaków ale to jest danie, które bardzo mnie przekonuje - jednogarnkowe, sycące i z oliwkami(!!!)Mam w zamrażalce ekologicznego kurczaka i w końcu jest pomysł jak go godnie przygotować.:)uściski!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj zrobiłam na obiad - bardzo smaczne, polecam.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP