wtorek, 29 stycznia 2013

MUFFINY CROQUE MADAME.

Lubię wykwintne, trochę inne śniadania niż w ciągu tygodnia. Nawet lubię je bardzo, ale bardzo często przegrywają z moją niemożnością oderwania głowy od poduszki, zwłaszcza w sobotę. W niedzielę zazwyczaj jest troszkę lepiej, lecz tylko odrobinkę. Ale naprawdę zdarza mi się, choć nieczęsto, zerwać w weekend wcześnie rano aby uformować bułeczki lub wyprodukować na śniadanie jakieś inne pyszności. Zazwyczaj motywuje mnie do tego zobaczony gdzieś przepis, częściej zdjęcie jakieś śniadaniowej potrawy lub pieczywa. W tym przypadku te śniadaniowe muffiny zobaczyłam w programie Rachel Khoo i nie mogłam o nich zapomnieć. Miałam je ciągle " w tyle głowy", aż podjęłam decyzję że w ten weekend je wyczaruje. I wiecie co, teraz nie mogę się doczekać soboty, bo były takie dobre, tylko żebym dała radę podnieść się z łóżka



MUFFINY CROQUE MADAME
przepis z programu Rachel Khoo THE LITTLE PARIS KITCHEN

6 kromek chleba tostowego
6 plasterków boczku wędzonego lub dowolnej szynki
6 małych jajek
mały kawałek sera żółtego, ja użyłam cheddara
łyżka masła
łyżka mąki
200 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
roztopione masło do posmarowania kromek


Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W tym czasie pozbawić wszystkie kromki skórek, a następnie rozwałkować każdą kromkę do połowy jej grubości. Roztopionym masłem wysmarować z każdej strony i umieścić w formie do pieczenia muffinek. W każdym zagłębieniu umieścić plaster boczku i wbić jajko. Jeśli jajko będzie większe nie wbijać całości jajka, tylko żółtko i troszeczkę białka. W rondelku rozpuścić masło, a gdy będzie płynne wrzucić łyżkę mąki i mieszać do dokładnego połączenia. Następnie stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką). Chwilę pogotować, a gdy zgęstnieje doprawić gałką, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany sos beszamelowy ułożyć na każdy muffinie. Całość posypać startym serem. Zapiekać 15 minut, jeśli lubimy nie końca ścięte żółtko, w innym przypadku 20 minut.
SMACZNEGO!!!



29 komentarzy:

  1. Łooo, zapisuję przepis do zrobienia, bo wyglądają fenomenalnie i jednocześnie prosto!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na wykwintne, a jednak proste śniadanie :) muszę zrobić, może w weekend zaserwuje takie rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się że nie mogłaś zapomnieć o nich. Są bardzo pomysłowe i apetyczne... Wałkowanie chleba mnie oczarowało.
    Nie mogę zapomnieć rozczarowania kiedy pierwszy raz odkryłam co stoi za tak elegancko brzmiącą nazwą "croque madame" i "croque monsieur".
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka nazwa, a to zwykła kanapka :)

      Usuń
  4. U la la! Ależ znakomite i wykwintnie wyglądające... A Rachel Khoo jest słodka, nieprawdaż? Szkoda że jak tylko rozsmakowałam się w jej programie, to wyłączyli mi BBC Lifestyle z pakietu... Buuu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. program bardzo mi się podoba, super ma klimat i ten Paryż w tle :)))) i szkoda że program ma tylko 6 odcinków także dużo nie straciłaś :)

      Usuń
  5. Za same zdjęcia już bym zjadła. Na prawdę pięknie się prezentują muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też jestem śpiochem w związku z czym,
    takie pyszności, to tylko na weekendowy lunch;)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo! Zrobię rano mojemu M na śniadanie :)
    Dzięki :)
    pozdrawiam :)
    ada

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też mam problemy ze wstawaniem rano, ale dla takiego śniadania się chyba bym poświęciła...

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat na niedzielę, kiedy jest więcej czasu.
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. śniadanie doskonałe! niestety, nie można go jadać codziennie, a szkoda:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie nie codziennie, bo raczej mało kaoloryczne nie jest a do tego pracochłonne :)

      Usuń
  11. takie śniadania mogłabym jeść codziennie, ale to bym musiała trochę wcześniej wstawać. wiadomo jak to jest w tygodniu- na ostatnią chwilę...
    ja ostatnio weekendowo zrobiłam mozzarellę w karocy- też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie widziałam Twoją karocę, bardzo apetycznie wyglądała :)

      Usuń
  12. Świetny pomysł, świetne śniadanie, świetne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że Ci się podobają :)

      Usuń
  13. Wyglądają pyszniaście :)
    Ja też mam lenia - jeśli tylko mogę dłużej pospać, bardzo ciężko wyciągnąć mnie z łóżka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż boję się pomyśleć jakie byłoby dobre polane sosem holenderskim :)
    Próba już pojutrze!
    W.T.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja się wpraszam na ten holenderski bo słyszałam, że jest przepyszny :)))

      Usuń
  15. Świetny pomysł, żeby zrobić Croque Madame w formie muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja robię bez beszamelu.
    Równie pyszne, a mniej zapychające.
    Tylko wtedy dla miękkiego żółtka należy dkrócić czas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Hey keep posting such good and meaningful articles.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP