wtorek, 22 stycznia 2013

CHLEB Z BOCZKIEM I CHILLI.

Zwariowałam na punkcie tego chleba, mogłabym go piec na okrągło. W różnych proporcjach z mąką pełnoziarnistą, z różnymi dodatkami lub całkiem bez ulepszania. Najważniejsze to pozwolenie ciastu na wyrośnięcie około 12 godzin w temperaturze pokojowej, potem po formowaniu jeszcze 2 godziny i użycie najlepiej garnka żeliwnego z pokrywką. A zawsze mi się wydawało, że jednak chleby na zakwasie są smaczniejsze i przyznaje myliłam się. Przed pieczeniem warto obejrzeć sobie ten  film.




CHLEB Z BOCZKIEM I CHILLI
przepis znaleziony na KWESTII SMAKU

400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych)
350 g wody
1 łyżeczka soli
200 g boczku drobno pokrojonego
1 łyżeczka chili w płatkach


Boczek drobno pokroić, wrzucić na rozgrzana patelnię i smażyć do czasu aż będzie chrupiący. Następnie odsączyć go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W misce umieścić przesianą mąkę, pokruszone drożdże oraz sól. Wymieszać ręką po czym dolać wodę, boczek oraz chili i wszystko jeszcze raz krótko wymieszać (można łyżką, ale mieszać nie za długo około 30 sekund). Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na stolnicę obficie posypaną mąką wyrzucić wyrośnięte ciasto, uformować okrągły bochenek zakładając ciasto pod spód. Przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Piekarnik nagrzać na 240 stopni C, uprzednio umieszczając w nim żeliwny garnek z pokrywką. Gdy piekarnik się nagrzeje, przerzucić do gorącego garnka wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut, gdy zaczyna się za bardzo rumienić, przykryć folia aluminiową. Studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!


15 komentarzy:

  1. Wspanialy. Juz czuje jego aromat :) Musze koniecznie i ja go upiec :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam drożdżowe, taki by mi smakował ! Może się skuszę i zrobię , bo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba uzbroić się w cierpliwość przy produkcji takiego chleba, ale...warto poczekać, by poczuć ten smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z boczkiem jeszcze nie piekłam,
    ale wierzę, że smakuje wspaniale.
    Bez dodatków też jest pyszny:)
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z tym boczkiem! Wystarczy posmarować chlebek masłem i nic więcej nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję się zachęcona do tego chleba. W garze nie piekłam ale widzę, że ta metoda przynosi piękne efekty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak juz sie uporam z przeprowadzka, to tez taki upieke!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda! Zjadłabym cały! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wpadłabym na taki pomysł! Świetny przepis, postaram się sama wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny chlebek, też mam w planach pewien chleb ze strony Kwestii smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny chlebek, piekę podobny z suszonymi pomidorami:-), jeśli ktoś nie ma garnka żeliwnego można taki chleb spokojnie upiec w garnku stalowym ( ja właśnie w takim piekę ), chleb wychodzi idealny:-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały, zdjęcia pozwalają zrozumieć dlaczego zwariowałaś na jego punkcie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. w pierwszy wolny weekend zabieram się za taki chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP