czwartek, 21 marca 2013

DESER Z TAPIOKI Z OWOCAMI.

Patrzę przez okno w poszukiwaniu Wiosny. Gdzie jesteś ? Zastanawiam się. Powinna się już zjawić, otulając swym ciepłem wszystko w zasięgu wzroku. Budząc do życia wyczekujące słońca kiełki roślin, śpiące zwierzęta i zmarzniętych ludzi. Wracam na kanapę. Chowam zimne nogi pod koc i czekam dalej. W końcu dziś już 21 marca. Może przyjdzie troszkę później, za kilka godzin. A w tym czasie podjadam ciepły i rozgrzewający deser, jeszcze z cynamonem i gotowanymi owocami. Mam nadzieje że ostatni taki tej zimy.



DESER Z TAPIOKI Z OWOCAMI
przepis z NA KAŻDĄ PORĘ ROKU Sophie Dahl
4 porcje

TAPIOKA
70 g tapioki namoczonej na noc w 3 szklankach wody
350 ml mleka
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii lub ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła
2 łyżki miodu

OWOCE
12-15 suszonych moreli namoczonych na noc w szklance soku pomarańczowego
2 jabłka
250 ml wody
1 kawałek kory cynamonowej
1 łyżka miodu

W rondelku umieścić odcedzoną tapiokę, mleko, pastę z wanilii oraz masło. Zagotować po czym dodać miód i gotować na średnim ogniu około 10 minut, mieszając dość często aby tapioka się nie przypaliła. Odstawić do przestygnięcia.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pociąć na plasterki. Morele przekroić na połówki. W rondlu umieścić owoce, sok z moczenia moreli, 250 ml wody, korę cynamonową i miód. Całość gotować około 15 minut. Przestudzoną tapiokę przekładać warstwami z ugotowanymi owocami, polać syropem oraz oprószyć cynamonem. Można też całość umieścić w żaroodpornym naczyniu i zapiec z łyżką masła w 180 stopnia C około 15 minut.
SMACZNEGO!!! 


35 komentarzy:

  1. Jeszcze nie próbowałam tej tapioki! Pysznie wygląda, tak świeżo i... owocowo. Niech już tylko przyjdzie lato, a takie desery nie będą wyglądały jak pełnia egzotyki w porównaniu do widoku za oknem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia, deser aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten deser jest po prostu cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo kusząco :) Musze w końcu wypróbować tapiokę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No wlasnie, gdzie jestes wiosno? U nas pelno jej oznak ale wciaz pada deszcz i znow zrobilo sie zimno...mokro i zimno... brrr...
    Deser wspanialy. Poprosze szklaneczke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę Cie bardzo Majeczko :))) U nas śnieg za oknem i w ogóle nie widać że zaraz będzie kwiecień :)

      Usuń
  6. Bardzo smakowicie się prezentuje. Mam tę książkę i uwielbiam tapiokę - muszę koniecznie zrobić taki deser.

    OdpowiedzUsuń
  7. I znowu uświadamiam sobie ilu ja jeszcze rzeczy nie smakowałam :) Na listę wędruje tapioka :) Wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama tapioka jest bezsmakowa, przyjmuje smak dodatków także wszystko w Twoich rękach Deli co z niej wyczarujesz :)

      Usuń
    2. Jutro po pracy wyruszam zatem na poszukiwanie tapioki ;)

      Usuń
    3. ja nabyłam w Kuchniach Świata :)

      Usuń
    4. Kuchnie Świata- w Browarze kiedyś był ten sklep, a teraz?????

      Usuń
  8. ojj! na mleku kokosowym zrobię - wygląda cudownie ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie też mam pomysł z mlekiem kokosowym, a jeszcze dużo w paczce mi zostało :)

      Usuń
    2. Mi najbardziej pasuje tapioka na mleku kokosowym, ponieważ, tak jak wspomniałaś wyżej, smaku nie posiada. Podoba mi się jej konsystencja i odpowiada mi wizualnie :).
      Deser bardzo zachęcający i zdjęcia, jak zawsze, obłędne :)

      Usuń
  9. Kochana tapioka uwielbiam ją desery z niej to pychota.

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie wygląda deserek, chętnie bym taki zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  11. W tym deserze nie ma wiosny! To już LATO :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, to musi być obłędny deser, wygląda wyśmienicie. Muszę się skusić...
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda znakomicie, jeszcze nie jadłam takiego deseru! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ostatnio wszędzie tapioka, muszę ją wreszcie kupić! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszędzie ta tapioka! Wygląda tak apetycznie, a ja nie mam pojęcia, gdzie ją kupić :< Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w Kuchniach Świata, tylko nie wiem czy u Ciebie są :)

      Usuń
  16. Wspaniale wygląda ten Twój deser nawet bym powiedziała, że ma letnie kolory:-). I choć za oknem sypie śniegiem to ja patrząc na Twoje zdjęcia marzę o słońcu a marzenia ponoć się spełniają jak bardzo się pragnie, więc ja bardzo pragnę. Wiosno przybywaj:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Za oknem biało, na teromometrze...-11!!!Jeśli u mnie to i u Ciebie. Nic tylko pocieszać się jedzeniem.
    Twój deser ciekawy baaaardzo. Tapioka kojarzy mi się z pierwszymi posiłkami mojego synka, kiedy jako uczuleniowiec musiał zajadać produkty nieznane mi dotąd.
    W twoim deserze kryje się mnóstwo zdrowia! Stęskniłam się Aniu, mam nadzieję że tym razem do środy!

    OdpowiedzUsuń
  18. tez kupiłam tapiokę i zastanawiam się z jakimi smakami ją połączyć

    bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O tak.. powinna już u Nas być!
    Pozdrawiam, przepyszny deser Ci wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  20. Podobam mi się ten zestaw kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  21. This looks so yummy. Can someone translate this into English so I can make this.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi Linda, in the upper right corner there is a translator, you can translate the recipe :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP