piątek, 26 lipca 2013

ODWRACANE CIASTO Z JAGODAMI I SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

Odwracane ciasta może nie prezentują się tak pięknie jak na przykład bezy Pavlovy lub inne piętrowe torty przyozdobione dużą ilością pięknie wyglądających owoców, lecz w smaku są w stanie prześcignąć nie jeden wytworny wypiek. Zwłaszcza to. Z jagodami macerowanymi w syropie z kwiatów czarnego bzu i z puszystym migdałowym środkiem. Naprawdę pycha. Plusem jest też to że na drugi dzień jego środek nadal jest pysznie wilgotny, ale nie wiem czy będziecie w stanie to sprawdzić to ciasto ma jeszcze jedną cechę, jest szybko znikające. 





ODWRACANE CIASTO Z JAGODAMI
I SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Upside-down blueberry and elderflower cake
przepis z książki Scandilicious Baking 

400 g jagód
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
4 jajka
190 g cukru
1 łyżka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
65 g mąki pełnoziarnistej
60 g mąki pszennej
125 g rozdrobionych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g roztopionego i ostudzonego masła
125 g jogurtu greckiego
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu

Piekarnik nagrzać na 170 stopni C. Dno foremki o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia część arkuszu zostawiając poza obręczą. Na tak przygotowane dno wysypać umyte wcześniej i osuszone jagody. Skropić je syropem z kwiatów czarnego bzu i odstawić.
W misce umieścić jajka, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzeć na jasną, puszystą masę.  Oddzielnie wymieszać razem suche składniki czyli mąki, migdały, proszek do pieczenia i sól oraz mokre masło, jogurt oraz syrop z kwiatów czarnego bzu. Masę jajeczną zacząć wolno mieszać i w trakcie stopniowo dodawać na zmianę suche i mokre składniki do wyczerpania. Gdy całość będzie połączona ciasto wylać ostrożnie na owoce. Tortownicę umieści w nagrzanym piekarniku i piec około 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika i odstawić na około 10 minut. Następnie zdjąć obręcz, talerz lub tortownicę przyłożyć do ciasta i odwrócić. 
SMACZNEGO!!!





13 komentarzy:

  1. Fantastyczne. Na pewno zrobi

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ale to ciacho pysznie wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kochana, Twoje ciasto iście wakacyjne! ach, a jak wygląda.. wiesz, co Tygryskom będzie smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł:) ostatnio pochłaniam wszelkie jagodowe wypieki:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. moim zdaniem absolutnie nie ustępuje wyglądem Pavlovej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak nie piękne, jak piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba muszę kupić jagody... :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi się takie odwrócone też podoba! Ma swój urok :) W wyglądzie i smaku. Ja właśnie muszę zdecydować się na upieczenie jakiegoś ciasta z jagódkami. Robiłam już crumble, pierogi, to i na ciasto czas!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bym powiedział, że jest przepiękne:-), muszę je zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też nie wiem, czego Ty chcesz od tego ciasta. Wygląda cudnie i przepysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie, odwracane ciasta mają swój ewidentny urok: )

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest idealne, kusi wyglądem oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)